IOTA’nın dört kurucusundan biri olan David Sonstebo, Ethereum ve Bitcoin hakkında sert eleştirilerde bulundu. Sonstebo iki ünlü kripto değerin de merkeziyetsiz olmadığını dile getirdi ve her ikisinin de sahte bir yarı merkeziyetçiliğe sahip olduklarını iddia etti.
2015 yılında David Sonstebo, Sergey Ivancheglo, Dominik Schiener ve Dr. Serguei Popov tarafından kurulan IOTA temelde Blockchain’deki büyük problemleri çözüne kavuşturmak için kurulan bir kripto değer. IOTA’nın ölçeklenebilirlikte sınırı olmadığı, işlem ücretinin de bulunmadığını ve belki de en çok bu iki özelliği sayesinde 5 yılda ciddi bir ilerleme kaydedebildiğini dile getiren Sonstebo, IOTA ile kıyasladığında Bitcoin ve Ethereum’un birçok konuda yetersiz olduğunu dile getirdi.
Bu noktada yola çıkış amaçlarının tam da bu tür sorunları -işlem ücreti, ölçeklenebilirlik vb.- çözmek olduğunu belirten Sonstebo, merkeziyetsizliği geliştirmek adına ciddi şekilde emek harcadıklarını belirtti. Buna karşın Bitcoin’in ölçeklendirme konusunda ciddi eksiklikleri olduğunu, çok sayıda geliştirme çalışmasına rağmen bu konuda hala çözüme ulaşılamadığını ifade etti.
Bununla birlikte Ethereum ve Bitcoin’deki merkeziyetsizlik kavramının aslında sahte bir yarı merkeziyete dayandığını belirten Sonstebo,
Buna karşın BTC ve ETH’de ağlar, madencilik tarafından yürütülüyor. İşlemler ancak madencilik faaliyetleri sonrasında onaylanıyor. İşte Ethereum’la Bitcoin’in IOTA’dan ayrıldığı en önemli nokta da bu. Madencilik yüzünden bu iki ağ aslında merkezileşmiş oluyor. Çünkü madencilik faaliyetlerine katılabilmeniz için çok güçlü donanım kaynaklarına sahip olmanız gerekiyor. Ancak bu şekilde ağda söz sahibi olabiliyorsunuz.
şeklinde konuşan Sonstebo konuşmasına şu şekilde devam etti:
Buna merkeziyetsizlik denemez. Bu bir tür sahte yarı merkeziyetçilik aslında. Gerçekte tüm ağı kontrol eden sadece 5 veya 10 büyük operatör var. Bitcoin’le Ethereum bu. Her zaman böyle çalışırlar. Çalışabilmelerinin tek yolu bu çünkü.
IOTA kurucusuna göre tüm bunların aksine IOTA, madencilik kaynaklı merkezileştirme sorunlarının önüne geçiyor, işlemler doğal süreçler sonrası ücretsiz bir şekilde gerçekleşebiliyor. IOTA sayesinde hem ölçeklendirme yapabiliyorsunuz hem de merkeziyetsizlik ilkelerine bağlı kalmış oluyorsunuz. Bu yüzden de IOTA’nın -ortaya çıktığı 5 yıla bakıldığında- tercih edilirliği her geçen gün daha da artıyor.