IOTA Nedir? Nasıl Çalışır? Nasıl Alınır?
2015 yılında tasarlanan IOTA, Bitcoin ve birçok dijital para biriminin kullandığı Blockchain yerine, Tangle ismindeki kendi teknolojisini kullanır. Internet of Things (Nesnelerin interneti) insan uygulamaları veya makine ekonomisi gibi pek çok alanda adem-i merkeziyet, kuantum direnci ve ölçeklenebilirlik özellikleriyle oluşturulmuştur.
IOTA Nedir?
IOTA, internetteki makinalar arasında güvenli ödeme ve iletişim sağlamak için odaklanan, açık kaynak kod yapısına sahip dağıtık bir defterdir. IOTA’nın işlemleri, işlem boyutuna bakılmaksızın onay süreleri hızlı, işlem sayısı sınırsız ve sistem kolay bir şekilde ölçeklenebilirdir.
IOTA, 2015 senesinde Dr. Serguei Popov, Dominik Schiener, Sergey Ivancheglo ve David Sønstebø isimli kişiler tarafından kuruldu. IOTA, tüm geliştiricilerin birlikte çalışabilmesi ve teknolojiyi geliştirmek için kazanç amacı gütmeyen IOTA Vakfı tarafından desteklenmektedir.
IOTA Nasıl Çalışır?
Çoğu kripto para biriminin tam aksine IOTA’da işlem ücretleri, bloklar ve madenciliği yoktur. Ağdaki kullanıcılar, kendi işlemlerinden birini yapmak için geçmiş zamanda yapılan iki işlemi onaylamak zorundadır.
Endüstriyel aletler, veri bütünlüğü ve uygulama alanı için teknoloji olarak IoT (Nesnelerin İnterneti) kullanılır. Ayrıca isteğe bağlı ödeme, mikro ödemelerin yanında; uyarlanabilir sistemler, akıllı şehirler, sensor teknolojisi gibi makine ile makine iletişimini de mümkün kılar.
IOTA ile Blokchain Arasındaki Farklar
- IOTA’da madencilik yapılmaz. Bloklar ya da zorluk konsepti bulunmaz.
- IOTA’da işlem ücreti yoktur.
- IOTA, blok zincir teknolojisinin tam tersi olarak sınırsız olarak ölçeklenir.
- IOTA, makina ekonomisini etkin kılmayı amaçlamaktadır.
- IOTA, IOTA Vakfı tarafından yönetilmektedir. Blok zincir merkezsiz bir yapıya sahiptir.
IOTA Nasıl Alınır?
Halihazırda dünyanın en büyük borsaları arasında gösterilen Binance borsasından IOTA alınabilir.