İran’ın İsrail Geriliminin Ardından Bitcoin’e Talep Ne Durumda? Neden Yükseliş Gelmiyor?

Son piyasa analizine göre, Orta Doğu’da tırmanan gerilimin ardından Bitcoin’e (BTC) olan talepte keskin bir düşüş görüldü.

CryptoQuant’tan alınan veriler, Bitcoin’in Net Alıcı Hacminin (alım ya da satış baskısının baskın olup olmadığını gösteren bir ölçüt), İsrail’in Lübnan’ın güneyindeki Hizbullah mevzilerine yönelik saldırılarına misilleme olarak İran’ın İsrail’e 180’den fazla balistik füze fırlattığı Salı gününden bu yana önemli ölçüde düştüğünü ortaya koyuyor.

CryptoQuant’ta analist olan J.A. Maartuun, “İran saldırısından bu yana alım baskısı düşük kaldı,” dedi ve ekledi: “Net alıcı hacmindeki 150 milyon doların üzerindeki düşüş önemli bir satış baskısına işaret ediyor ve o zamandan beri 100 milyon doları aşmamış olması güçlü bir alım ivmesinin olmadığını gösteriyor.”

Bu son gerileme, tarihsel olarak jeopolitik belirsizlik dönemlerinde altın gibi güvenli liman varlıklarının iyi performans gösterdiği daha geniş ekonomik eğilimlerin ortasında geldi. Yakın tarihli bir CryptoQuant yazısı, düşük ABD Hazine tahvil getirilerinin altın fiyatlarını 590 dolardan ons başına 1.900 dolara çıkardığı 2008’den 2011’e kadar benzer bir eğilimin altını çizdi.

Bitcoin, değer deposu olarak algılanması nedeniyle sıklıkla “dijital altın” olarak anılsa da, analistler Bitcoin’in henüz altının mevcut yükseliş yörüngesini yansıtmadığını belirtiyor. Maartuun, “Düşen ABD Hazine tahvil getirilerine ve genişleyen M2 Para Arzına rağmen, altın bu koşullardan faydalanırken Bitcoin faydalanmıyor,” diyerek iki varlık arasındaki mevcut negatif korelasyona işaret etti.

*Yatırım tavsiyesi değildir.

Özel haberler, analizler ve on-chain verileri için Telegram grubumuzu, Twitter hesabımızı ve Youtube kanalımızı hemen takip edin! Ayrıca Android ve IOS Uygulamalarımızı indirerek canlı fiyat takibine hemen başlayın!