İslam dünyası mensuplarının bir süredir kripto paralar hakkında belirli sosyal platformlarda tartışmaları basına yansımasa da dikkatlerden kaçmıyor. Suudi Arabistan, Endonezya ve daha birçok ülkede ”katı İslam” görüşünü savunanlar kripto paraların kendileri için uygun olmadığını, kar kazandırıcı ve paradan para kazanmaya sebep olabilecek olduğu için bu konuda İslam dünyası mensuplarının kripto paralardan uzak durması çağrısında bulunuyor.
Türkiye’de ise kripto paralar ”aşırı din yanlıları” tarafından dahi aktif olarak kullanılıyor ve ”kazanç” konusu sadece birkaç kişi tarafından ”istenmeyen” olarak gösteriliyor.
Hiçbiri tam işletilemez!
Bazı din yanlıları ise kripto paraların İslam dünyası mensuplarınca kabul görmesi gerektiğini, 2018 yılında bankaların dahi hesaplardan faiz aldığı ve isteyerek olsun veya olmasın birçok farklı alandan kazanç elde edilebildiğini, bunu engellemenin günümüz çağı ile uyuşmadığı görüşünde. Çoğu İslam alimine göre kripto paralar manipülasyonlara açık olduğu için, herhangi bir iradenin elinde olmadığı ve ciddi zararlar doğurabildiği için uygun görülmüyor. Ancak yine de kesinlik kazanacak şekilde açıklama yapacak bir makam, mevki veya kişi maalesef yok.
Bilindiği gibi Türkiye’de Diyanet İşleri Başkanlığı 2017 senesinde yaptığı açıklamada, kripto paraları araştırdıklarını fakat şuan için caiz olmadığını belirtmişti.