İtalya Merkez Bankası (Banca d’Italia), 893 sayılı son Ekonomik ve Finansal Araştırma Raporu’nda, Bitcoin eşler arası (P2P) hizmetlerini, kara para aklama faaliyetlerini kolaylaştırmadaki şüpheli rollerini gerekçe göstererek “Hizmet Olarak Suç (Crime-as-a-Service)” olarak sınıflandırdı.
Raporun başlığı “Kara Para Aklama ve Blockchain: Kripto Dünyasındaki Ayak İzlerini Takip Edebilir misiniz?” başlıklı rapor, Müşterini Tanı (KYC) doğrulaması gerektirmeden Bitcoin ticaretine olanak sağlayan platformlara ışık tutuyor. Banka’ya göre bu hizmetler, suçluların yasadışı fonların kökenlerini gizlemeleri için fırsatlar yaratıyor ve işlemleri takip etmek için kolluk kuvvetlerinin çabalarını zorlaştırıyor.
Rapor, bu tür platformların genellikle kara para aklamayı önleme (AML) düzenlemelerinin zayıf olduğu yargı bölgelerinde veya Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından yüksek riskli olarak tanımlanan ülkelerde faaliyet gösterdiğine dikkat çekiyor. Banka, bu gözetim eksikliğinin kötü aktörlerin küresel finans sistemindeki boşluklardan yararlanmasına olanak tanıdığını savunuyor.
Raporun ilgi çekici bir yönü de, kişilerin Bitcoin’i mal ya da itibari para ile takas etmek üzere bir araya geldikleri “Satoshi Spritz” gibi etkinliklerden bahsetmesidir. Bu buluşmalar genellikle Bitcoin topluluğu tarafından kripto para eğitimini ve benimsenmesini teşvik etmek için düzenlense de, Banka bunların kara para aklama dahil olmak üzere yasadışı amaçlarla da kullanılabileceği konusunda uyarıyor.
Bu risklerle mücadele etmek için İtalya Merkez Bankası daha sıkı düzenleyici tedbirler alınması çağrısında bulunarak sağlam KYC ve AML protokollerinin uygulanmasının öneminden bahsediyor.
*Yatırım tavsiyesi değildir.