Dalgalanmalarıyla ünlü kripto paralar, Japon yeninin ABD doları karşısında son 34 yılın en düşük seviyesine indiği bugün şaşırtıcı bir şekilde sabit kaldı. Bu beklenmedik olay, piyasa gözlemcilerinin potansiyel dalgalanma etkilerini düşünmesine neden oldu.
Japon yeni (JPY) gün içinde %1.3 daha düşerek bu büyük para birimi için önemli bir değişime işaret etti ve ABD doları karşısında 1990’dan bu yana en zayıf seviyesine geriledi. Bu durum, Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) faiz oranlarını sıfıra yakın seviyede tutması ve değer kaybeden para birimine ilişkin çok az endişe ifade etmesinin ardından gerçekleşti.
Bu arada, ABD’de devam eden güçlü ekonomik büyüme ve yüksek enflasyon, bu yıl para politikasında olası bir gevşeme umutlarını söndürüyor.
Hedge fonu Lekker Capital’in kurucusu Quinn Thompson, “Para birimlerinde bu büyüklükte ve hızda hareketler normal değil, bu nedenle önümüzdeki birkaç hafta boyunca devam ederse oldukça yakında bazı müdahaleler veya koordinasyon bekliyorum” dedi.
Yen’in devalüasyonu henüz kripto para piyasalarını etkilemedi. Ancak, Crypto Is Macro Now raporlarının analisti ve yazarı Noelle Acheson’a göre, BOJ para birimini desteklemek için müdahale ederse bu durum değişebilir. Böyle bir müdahale, BOJ’un yen satın almak için ABD doları varlıklarını (ABD Hazine tahvilleri) satmasını içerecek ve daha zayıf bir dolar teorik olarak kripto fiyatlarını artırabilir.
Thompson, bir başka müdahale biçiminin de ABD’li politika yapıcıların piyasalara likidite enjekte etmeye karar vermesi olabileceğini ve bunun da kripto paralar gibi riskli varlıkları destekleyebileceğini sözlerine ekledi.
Acheson ileriye dönük olarak, “döviz kargaşasının yen ile bitmeyeceğini” öngördü. Israrlı enflasyon raporlarının ardından ABD getirilerindeki son artış, diğer para birimleri üzerinde baskı yaratacak ve potansiyel olarak diğer merkez bankalarını harekete geçmeye teşvik edecektir.
Acheson, “Yerel para birimlerini desteklemek için nakit toplamak amacıyla ABD hazine tahvillerinin toplu olarak satıldığını görebiliriz, bu da ABD getirilerine daha fazla yukarı yönlü baskı eklerken başka yerlerdeki enflasyonist baskıları da şiddetlendirebilir,” dedi ve ekledi:
“Bu kur oynaklığı ve kırılganlığı, altın ve Bitcoin gibi hedge araçlarının daha fazla şirket ve hatta devlet tarafından tutulmasını teşvik edebilir.”
*Yatırım tavsiyesi değildir.