Japonya Merkez Bankası, yayınladığı son raporundaki “Dijital Merkez Bankası Parasının Teknik Sorunları” başlıklı değerlendirme yazısıyla geliştirme yolunda hızla ilerlediği ulusal dijital para hakkındaki dezavantajları ele aldı.
Daha çok Japon halkı tarafından bir ödeme aracı olarak kullanılması öngörülen “dijital yen”in sabit yen değerine sahip olarak ABD doları karşısında değer güncellenmesi yaşaması ancak geleneksel yen ile aynı fiyata sahip olması planlanıyor.
Bir süre önce Kanada, İsveç ve İsviçre gibi önde gelen ülkelerle ortak bir dijital para projesi için bir araya gelen Japonya, içinde bulunduğumuz dijital çağda daha fazla söz sahibi olma yolunda elinden geleni yapıyor.
Dijital yenin nasıl geliştirileceği ve şekillendirilebileceğinin ele alındığı raporda daha çok, olumsuz durumlardan söz ediliyor.
Dezavantajlar Neler?
Bilindiği gibi dünyanın en önemli deprem bölgelerinden biri olan Japonya her ne kadar tüm sistemlerini ve düzenini depremlere göre kurmuş olsa da ülkede bugüne dek yüzlerce yıkıcı sarsıntı yaşandı. En son nisan ayında 6,7 büyüklüğünde yaşanan deprem tsunami endişelerini de beraberinde getirdi. Nitekim birçok deprem sonrası yaşanan tsunami felaketi en az deprem kadar yıkıcı etkilere sahip. İşte tam da bu durumu hesaba katan yetkililer, olası bir deprem sırasında yaşanabilecek kapsamlı bir elektrik kesintisi durumunda dijital yenin uğrayacağı sekteleri hesaba katıyorlar.
Depremlerin yanı sıra erişilebilirlik noktasında da sıkıntı yaşanabileceği ihtimalleri üzerinde duran Japonya Merkez Bankası yetkilileri, ülkedeki her vatandaşın akıllı telefona sahip olmadığını belirtiyorlar. Nitekim ülke nüfusunun yüzde 35’lik kısmı akıllı telefon sahibi değil. Hal böyle iken tüm vatandaşların dijital yen kullanabilmesi şu an için mümkün görünmüyor.
Ancak ülkenin önde gelen isimleri dijital yen konusunda hızlı hareket edilmesi gerektiğini düşünüyorlar. Konuyla ilgili fikir beyan eden Japonya eski maliye bakanı ve halihazırda Liberal Demokrat Parti üyesi olan Akira Amari ve iktidar parti üyelerinden Kozo Yamamoto dijital yen projesinin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini düşünüyorlar.
Özellikle Çin gibi dünya devi ülkelerin kendi dijital paralarını geliştirme yolundaki adımlarına dikkat çeken Yamamoto, söz konusu dijital yarışta Çin’in gerisinde kalmamak için derhal harekete geçilmesinin kaçınılmaz olduğunu belirtmiş ve iki üç sene içerisinde projenin tamamlanmasını umduklarını dile getirmişti.