Japonya Finansal Hizmetler Ajansı (FSA) 2025 mali yılı için vergi reformu taleplerini açıkladı.
Öneriler arasında kurum, “Varlık Gelirini İki Katına Çıkarma ve Varlık Yönetimi Üzerine Kurulu Bir Ulus Gerçekleştirme Planı” başlıklı daha geniş planı dahilinde, yaygın olarak sanal para birimleri olarak adlandırılan kripto para varlıklarına dikkat çekti.
Finansal gelir vergisinin entegrasyonunu ele alan bölümde FSA, sanal para birimi işlemlerinin vergi muamelesinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini özellikle vurguladı. Kurum, bu varlıkların yatırım amaçlı finansal varlıklar olarak sınıflandırılıp sınıflandırılmayacağının değerlendirilmesini önererek, sanal para birimlerinin Japonya’nın vergi rejimi altında nasıl ele alınabileceği konusunda bir adım attı.
Çeşitli devlet bakanlıkları ve kurumları tarafından sunulan bu vergi reformu talepleri şimdi iktidar partisinin vergi sistemi araştırma komitesi ve Diyet tarafından incelenecek. Teklifler geçtiğimiz hafta sonu sunulmuş olmasına rağmen henüz nihai bir karar alınmadı.
Sektör gruplarının kripto varlıklarla ilgili kurumlar vergisi sisteminde değişiklik yapılması için iki yıldır sürdürdükleri lobi faaliyetlerine rağmen, bu tür reform taleplerinde sanal para işlemlerinden ilk kez açıkça bahsedilmesi dikkat çekiyor. Potansiyel değişikliklerin spesifik detayları belirsizliğini koruyor, ancak sanal para birimlerinin tartışmaya dahil edilmesi önemli bir gelişme.
Yayınlanan belge ayrıca, özellikle “zarar mahsubu kapsamının genişletilmesine” odaklanarak, daha geniş bir finansal gelir vergilendirmesi konusunu da ele alıyor. Japonya 2016’dan bu yana belirli kamu tahvillerinden ve borsada işlem gören hisse senetlerinden kaynaklanan zararların mahsup edilmesine izin veriyor, ancak türev işlemler hariç tutulmaya devam ediyor. FSA’nın talebi, kapsamı türev işlemleri ve mevduatları da içerecek şekilde genişletmeyi ve böylece yatırımcıların portföylerini çeşitlendirmeleri ve hane halkı yatırımlarının büyümesini desteklemeleri için daha elverişli bir ortam oluşturmayı amaçlıyor.
Kripto para sektörü grupları ve yatırımcılar uzun süredir sanal para işlemlerinde vergi oranının revize edilmesini, özellikle de muhtelif gelirler üzerindeki azami %55’lik vergi oranından %20’lik sabit bir ayrı öz değerlendirme vergisine geçilmesini savunuyor. Ancak, devam eden bu değişim çağrılarına rağmen, sanal para işlemlerine yönelik vergi sistemi değişmeden kaldı. Mevcut teklifler bir dönüm noktası olabilir, ancak nihai sonuç Japonya’nın kanun koyucuları tarafından yapılacak müzakerelere bağlı olacak.
*Yatırım tavsiyesi değildir.