JPMorgan analistleri, yatırımcıların altın ve Bitcoin gibi varlıklarla itibari para devalüasyonuna karşı korunduğu bir strateji olan “değer kaybı ticaretinin” geçici bir fenomen olmaktan ziyade uzun vadeli bir trend haline geldiğini açıkladı.
Nikolaos Panigirtzoglou ve ekibi yayınladıkları bir raporda, yatırımcı portföylerinde hem altının hem de Bitcoin’in artan yapısal önemine dikkat çekti. Analistler, “Geçtiğimiz yıl altın fiyatlarındaki artış, dolar ve reel tahvil getirisi değişimlerinin ima ettiği hareketlerin çok ötesine geçti ve muhtemelen bu ‘değer kaybı ticaretinin’ yeniden ortaya çıkışını yansıtıyor” dedi.
Bitcoin de önem kazanıyor ve 2024 yılında kripto para piyasasına rekor sermaye girişi, portföyün temel unsurlarından biri olarak artan rolüne işaret ediyor. Raporda, “Bitcoin yatırımcıların portföylerinin daha önemli bir bileşeni haline geliyor” denildi.
Değer kaybı ticareti, genellikle enflasyon, artan devlet borcu ve jeopolitik istikrarsızlık gibi faktörler tarafından tetiklenen itibari para devalüasyonuna karşı değeri koruyan varlıklara odaklanır. Altın ve bitcoin hem kurumsal hem de bireysel yatırımcıların ilgisini çekerek bu stratejinin başlıca adayları haline geldi.
Altının yapısal yükselişi, merkez bankaları ve özel yatırımcılar tarafından tutulan artan hacimlerle açıkça görülüyor. Fiziki altın, altın ETF’leri ve diğer araçlara yapılan yatırımlar artık küresel banka dışı yatırımcı varlıklarının önemli bir bölümünü temsil ediyor.
JPMorgan analistleri hem altının hem de Bitcoin’in gidişatı konusunda iyimser olmaya devam ediyor. Ekim ayında, değer kaybı ticareti ve artan kurumsal benimseme nedeniyle 2025 yılına kadar kripto paralar için yükseliş görünümü öngörmüşlerdi.
İtibari para sorunlarının devam etmesi halinde, analistler altın ve BTC gibi varlıkların cazibesinin daha da artacağını savunuyor. “Değer kaybı ticareti kalıcı olacak” sonucuna vardılar.
*Yatırım tavsiyesi değildir.