Kripto Para Düzenlemesi Bu Hafta TBMM Gündemine Geliyor: İşte Detaylar

Türkiye Bitcoin

Kripto paraların yasal çerçevesini belirleyen bir düzenleme, bu hafta Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nun gündemine geliyor. Sermaye Piyasası Kanunu’nda yapılacak değişikliklerle, kripto varlıkların yasal tanımı yapılacak.

Bu düzenlemeyle, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının kuruluş ve faaliyetlerinin Sermaye Piyasası Kurulu’ndan izin alması gerekecek. Kripto varlıkların ihracı, satışı ve dağıtımı konusunda yetki Sermaye Piyasası Kurulu’na verilecek.

Geçen hafta bir açıklama yapan Ak Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, yasa teklifinin detaylarını paylaştı. Güler’e göre, yasa teklifi 19 madde içeriyor.

  • Kripto para borsaları, SPK’dan lisans alarak hizmet vermeye başlayacak. Bu, yatırımcıların SPK denetiminde güvenli bir şekilde işlem yapabilmesini sağlamayı amaçlıyor.
  • Kripto varlık hizmet sağlayıcıları, bilgi sistemlerinin güvenliğini sağlamakla yükümlü olacak. Bu bağlamda, teknolojik altyapı konusunda TÜBİTAK’ın belirleyeceği kriterler yasada belirtilecek.
  • Kripto varlıkların satış ve dağıtımı, SPK tarafından belirlenecek. Kripto varlık ihracında ise TÜBİTAK’tan ön rapor alınacak.
  • Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının müşterilerine karşı sorumluluğunu sınırlayan veya kaldıran sözleşme hükümleri geçersiz sayılacak. Yatırımcıların şikayet ve itirazlarının inceleneceği denetim mekanizmaları kurulacak. Piyasa bozucu işlemlere karşı önlemler alınacak.
  • Kripto yatırım danışmanlığı yapılmasına ilişkin usul ve esaslar, SPK tarafından düzenlenecek.
  • Kripto para borsalarının borçları nedeniyle müşteri varlıkları haczedilemeyecek.
  • SPK, izinsiz faaliyet gösteren borsaları takip edecek.
  • İzinsiz kripto varlık hizmeti sağlamak, TCK kapsamında suç olarak kabul edilecek ve cezası 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası olacak.
  • Halihazırda faaliyet gösteren kuruluşlar için bir geçiş süreci olacak. Faaliyet gösterenler 1 ay içinde kurula başvuracak ya da 3 ay içinde tasfiye kararı alacak.
  • Yurt dışında faaliyet gösteren kripto varlık sağlayıcılarının faaliyetleri de geçiş dönemiyle birlikte sona erecek.

Kripto paraların vergilendirilmesi konusunda ise şunlar söylendi:

“Teklifte yer alan ‘Her yıl platformların bir önceki yılki faiz gelirleri hariç tüm gelirlerinin yüzde biri Kurul, yüzde biri de TÜBİTAK bütçesine ilgili yılın Mayıs ayı sonuna kadar ödenerek gelir olarak kaydedilir’ ifadesi, platformların yapacakları ödemelere ilişkindir. Kanun teklifinde, platformlar üzerinden alım satım yapan son kullanıcılar nezdinde herhangi bir vergi düzenlemesi bulunmamaktadır.”

*Yatırım tavsiyesi değildir.

Özel haberler, analizler ve on-chain verileri için Telegram grubumuzu, Twitter hesabımızı ve Youtube kanalımızı hemen takip edin! Ayrıca Android ve IOS Uygulamalarımızı indirerek canlı fiyat takibine hemen başlayın!