Crystal Intelligence’ın raporuna göre, son 13 yılda kripto para birimi endüstrisi 785 hırsızlık vakasıyla karşı karşıya kaldı ve yaklaşık 19 milyar dolar kayıpla sonuçlandı.
Blockchain Suçları Artmaya Devam Ediyor
Rapor, güvenlik önlemlerindeki ilerlemelere rağmen blok zinciri ile ilgili suçların süregelen ve büyüyen sorununu vurgulamaktadır.
Rapor, olayları üç ana türe ayırmaktadır:
Güvenlik İhlalleri: 220 olay
DeFi Hack’leri: 345 olay
Dolandırıcılık Planları: 220 olay
Kaydedilen en önemli hırsızlık, 2,9 milyar dolarlık kayıpla sonuçlanan 2019 Plus Token Ponzi şemasıydı. Kripto suçlarındaki artış eğilimi devam etmiş ve 2023 rekor bir yıl olmuştur. Yalnızca o yıl 2,3 milyar doların üzerinde 286 hırsızlık gerçekleşti.
Artan Yasadışı Faaliyetler
Raporda, “İyileştirilmiş ve geliştirilmiş izleme ve raporlama mekanizmalarına rağmen, blok zincirindeki yasadışı faaliyetler artmaya devam etti” denildi. Bu ifade, sektörün sofistike siber suçlularla mücadelede karşılaştığı zorlukların altını çiziyor.
En Çok Hedef Alınan Platformlar
Ethereum, son iki yılda kripto suçlularının birincil hedefi olarak ortaya çıktı ve yaklaşık 1,3 milyar dolarlık kayıpla sonuçlanan 131 olay yaşandı. Binance Akıllı Zincir (BSC) 100 kez saldırıya uğrayarak 186 milyon doların üzerinde kayba yol açtı.
Son Olaylar
Rapor Mart 2024’e kadar olan verileri içeriyor ancak o tarihten bu yana Japon kripto borsası DMM Bitcoin’in 320 milyon dolar karşılığında hacklendiğini belirtiyor.
Buna karşılık DMM Bitcoin, etkilenen kullanıcılara tam olarak geri ödeme yapmak için sermaye artırma planlarını açıkladı.
Devam Eden Çabalar ve Zorluklar
Kripto bağlantılı suçlardaki sürekli artış, sağlam güvenlik protokollerine ve düzenleyici çerçevelere duyulan acil ihtiyacı vurgulamaktadır.
Gelişmelere rağmen, blok zinciri endüstrisinin dinamik ve merkezi olmayan yapısı, dijital varlıkların güvenliğini sağlamada süregelen zorluklar ortaya koymaktadır.
Kripto para ortamı geliştikçe, sektör paydaşları hırsızlık ve dolandırıcılığa karşı koruma sağlamak ve dijital finansal ekosistemin güvenliğini ve bütünlüğünü sağlamak için yenilikçi çözümler geliştirme konusunda uyanık ve proaktif olmalıdır.
*Yatırım tavsiyesi değildir.