Kripto para sektörü büyüdükçe art niyetli kişilerin sayısı da artmaya başladı. Blockchain araştırma firması Chainalysis’in yeni raporuna göre, kripto para suçları 2022 yılında rekor düzeyde artarak 20.6 milyar dolar oldu.
Blockchain Araştırma Firması Chainalysis Kripto Para Suçlarının Arttığını Açıkladı
Firmanın araştırma müdürü Kim Grauer, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, diğer yasadışı faaliyet biçimleri düşüş eğiliminde olsa da, “büyümeleri açısından gerçekten öne çıkan iki kategori vardı ve bunlar yaptırımlı faaliyetler ve hackleme” dedi.
Chainalysis raporuna göre, suç faaliyeti geçen yıl tüm blok zinciri işlemlerinin %0.24’ünü oluşturdu. Bir önceki yıla göre %0.12’lik bir artış. Ancak rapora göre, kripto suçları “toplam hacmin %1’inden daha az bir oranda küçük bir paya sahip”.
Grauer, ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi’nin (OFAC) 2021 yılında belirli kötü aktörlerin kripto adreslerini ayırmak yerine kripto platformlarını çökertmeye başlamasının ardından, suçları kolaylaştırdığı söylenen platformlar tarafından yapılan tüm işlemlerin sayıldığını söyledi.
Bu yeni kategorizasyonla birlikte Chainalysis, 2022’de yaptırım uygulanan faaliyetlerin çoğunun “atamalar gerçekleştikten sonra Garantex’e veya bunun gibi diğer hizmetlere akan” fonlardan geldiğini tespit etti.
Garantex, faaliyet göstermeye devam eden Rusya merkezli bir kripto borsasıdır. Rapora göre borsaya Nisan ayında yaptırım uygulanmasının ardından Ekim ayına kadar 1,3 milyar dolar giriş oldu.
Grauer, OFAC’ın Hydra’nın darknet pazarı ve merkezi olmayan karıştırma hizmeti Tornado Cash gibi diğer kripto tabanlı platformlardaki yasadışı faaliyetleri sınırlamaya çalıştığında, ajansın çabalarının çeşitlilik gösterdiğini söyledi.
Chainalysis, 2022 yılında Kuzey Koreli kuruluşlar tarafından hacklenen fon miktarında önemli bir artış olduğunu tespit etti.
Grauer, Kuzey Kore merkezli siber suçluların 1.6 milyar dolar değerinde fonu hackleyerek bir önceki yıla ait kendi rekorlarını kırdıklarını söyledi.
Grauer, kötü aktörlerin merkezi olmayan finans (DeFi) protokollerinin güvenlik açıklarından faydalanmış olabileceğini söyledi. 2022 yılında DeFi protokollerinden 3.8 milyar dolar değerinde kripto çalındı ve bu rakam bir önceki yıl çalınan 3.3 milyar dolardan daha fazla.
*Yatırım tavsiyesi değildir.