Kripto HaberleriBitcoinKripto Para Yatırımına Yeni Başlayanlara Tavsiyeler ve Öğretici Bilgiler

Kripto Para Yatırımına Yeni Başlayanlara Tavsiyeler ve Öğretici Bilgiler

Takip et Bitcoin Sistemi Google News Button

Kripto para piyasası her geçen gün daha fazla bilinmeye ve artık küresel ekonominin bir parçası haline gelmeye devam ediyor. Özellikle sert yükseliş yaptığı dönemlerde görsel ve yazılı medyada gündem olan Bitcoin, birçok yatırımcıyı kendisine çekiyor.

Ancak diğer piyasalardan daha riskli ve anlaşılması zor olan kripto paralar hakkında birçok cevapsız soru yatırımcıların kafasını meşgul ediyor. Bu içerikte soru-cevap şeklinde giderek özellikle yeni yatırımcıların soru işaretlerini gidermeye çalışacağız…

Bitcoin Nedir?

Bitcoin (BTC), Satoshi Nakamoto kod adıyla kim olduğu hala bilinmeyen kişi veya kişiler tarafındın 2008 yılında, enflasyona ve ekonomik krizlere karşı çıkarılmış, arzı kısıtlı olan ve iradesi hiçbir ülke kişi veya kurumun elinde olmayan açık kaynak kodlu bir kripto para birimidir. Bitcoin’deki işlemler klasik sistemlerdeki gibi bir merkez tarafından değil Blockchain adı verilen dağıtık yapıdaki merkeziyetsiz bir ağ tarafından yürütülür. Bu ağ, bilgisayarlarını bu sisteme adayan kişiler (madenciler) vasıtasıyla ayakta kalır ve bu sayede “eşler arası” mantığıyla işlemler gerçekleşmiş olur. Bitcoin’in sembolü ฿, kısa yazımı ise BTC‘dir.

Daha ayrıntılı bilgi için aşağıdaki linke gidebilirsiniz:

İlgili Haber  Bitcoin Nedir? - Bitcoin hakkında tüm merak edilenler

Altcoin Nedir?

Altcoin, Bitcoin harici diğer bütün kripto paralara verilen genel isimdir. Alternative coin kelimelerinin kısaltmasından türetilmiştir. Şu anda binlerce altcoin piyasada aktif olarak işlem görmektedir.

Başlıca kripto paralara bu linkten ulaşabilir ve fiyatlarını anlık olarak takip edebilirsiniz: bitcoinsistemi.com/kripto-para-anlik-fiyat/

Bu temel iki tane kavramı öğrendikten sonra artık yatırım yapmak için temel bilgileri anlatmaya geçebiliriz.

Bitcoin Fiyatı Nasıl Değerleniyor?

Bitcoin, kripto para borsalarındaki arz ve talep dengesine göre fiyatlanmaktadır. Diğer bütün emtialarda olduğu gibi BTC fiyatını da talep belirlemektedir.

Borsa Nedir? Neden Birçok Borsa Var?

Kripto para borsaları kripto para almak ve satmak isteyen kişileri buluşturan platformlardır. Bunun karşılığında ise her alım ve satım işlemi gerçekleştiğinde yatırımcıdan bir miktar komisyon alır. Kripto para birimleri hiçbir devlet iradesinde olmadığı için borsalar da klasik ekonomilerde olduğu gibi devlet denetiminde değildir ve tek merkezden yapılmaz. Bu sebeple birçok kripto para borsası olabilir.

En Az Ne Kadarlık BTC Alabilirim?

Özellikle piyasaya yeni giren yatırımcıların çokça karıştırdığı konulardan birisi Bitcoin’in pahalı olduğu ve ne kadar miktar alınması gerektiği konusundaki yanlış düşüncedir. Bitcoin’de alım sınırı yoktur. Eğer 1 Bitcoin alacak paranız yoksa yaklaşık 6TL’ye denk gelen 0.0001 BTC de alabilirsiniz.

Özetle, istediğiniz para miktarı ile BTC alabilirsiniz, illa tam 1 BTC veya üstünü almak zorunda değilsiniz.

Kazanç Neye Göre Hesaplanıyor?

Yeni yatırımcıların yine kafasına takılan sorulardan birisi kazancın nasıl hesaplandığı. Örneğin 1000 TL’lik bir Bitcoin yatırımınız varsa ve 50.000 TL fiyatlı Bitcoin aldıysanız, fiyat 55.000 TL’ye yükseldiği zaman aradaki değişim oranı yüzde 10 olacağı için sizin yatırdığınız para da yüzde 10 değerlenmiş olur. Yine 1000 TL üzerinden örnek vermek gerekirse paranız yüzde 10 oranında artacak yani 1100 TL olacaktır.

Peki TL İle Mi Yoksa USD İle Mi İşlem Yapmam Gerekiyor?

Diğer tüm emtialarda olduğu gibi Bitcoin de dolar ile fiyatlanmaktadır. Yani aslında Bitcoin yatırımı yaparken bir yandan da dolar yatırımı yapmış olursunuz. Bu sebeple Türk lirası ile işlem yaptığınız için kar ve zararınızı tam olarak bilemezsiniz.

Yani örnek vermek gerekirse 24 saat içerisinde dolar yüzde 3 yükselse, Bitcoin de yüzde 2 düşse gün sonunda kazancınız TL bazında yüzde 1 kâr olur. Ancak aslında Bitcoin yatırımından zarar etmiş olursunuz, aldığınız kar oranı da sizi yanıltmış olur.

Ayrıca, bütün destek, direnç ve trend noktaları her zaman dolara göre belirlenmektedir.

Bu sebepler doğrultusunda dolar ile yatırım yapmak en doğrusudur. Bazı kripto para borsalarında direk USD yoktur. Bunun yerine dijital dolar olan Tether (USDT) gibi kripto paralar vardır. Bu kripto paralar stablecoin olarak isimlendirilmekte ve dolar ile 1’e 1 oranında işlem görmektedir. Bu sebeple USDT ve muadili diğer kripto para pariteleriyle tıpkı dolarla işlem yapıyormuş gibi al-sat yapabilirsiniz. (Örnek BTC/USDT paritesi)

Çok daha detaylı bilgi almak için aşağıdaki linke göz atabilirsiniz:

İlgili Haber  Bitcoin ve Altcoin Yatırımı Yaparken Sermayeye USD Bazlı Bakmanın ve Hacimli Borsada İşlem Yapmanın Önemi

Nasıl Bitcoin Alabilirim?

Bitcoin’i herhangi bir kripto para borsasından alabilirsiniz. Ancak bilinmeyen veya dolandırıcı olan borsalardan korunmak için mutlaka yatırım yapacağınız borsa hakkında araştırma yapmanızı öneririm.

Ben dünyanın en büyük ve hacimli borsası olan Binance borsasının Türkiye için özel olarak açtığı Binance TR borsasını öneriyorum.

Kripto para alım satımına başlamak için öncelikle Binance TR borsasında hesap açın. Eğer bu link üzerinden kayıt olursanız https://www.trbinance.com/account/signup?ref=D73U6A5D veya kayıt olurken referans kısmına D73U6A5D kodunu yazıp kayıt olursanız ömür boyu komisyonlarda yüzde 10 indirim sağlayabilirsiniz.

Binance borsasına nasıl üye olunabileceği, nasıl kimlik onaylama işlemi yapılacağını ve nasıl alım satım yapılacağını öğrenmek ve borsa ile ilgili daha detaylı bilgi almak için aşağıdaki içeriği inceleyebilirsiniz

İlgili Haber  Kripto Para Nasıl Alınır? - Binance TR Kullanım Rehberi

Daha gelişmiş bir borsa deneyimi istiyorsanız Global Binance hesabında üyelik açabilirsiniz. Global Binance çok daha komplike ve yüzlerce altcoini barındıran en büyük kripto para borsalarındandır. Global Binance’e https://www.binance.com/tr/register?ref=U202FOR2 adresinden kayıt olabilir veya “Referans Kimliği” kısmına U202FOR2 yazarak ömür boyu komisyon indirimden faydalanabilirsiniz.

Global Binance için de anlatımlar aşağıdaki linkte mevcuttur:

İlgili Haber  Binance Kullanım Rehberi - Binance Üzerinden Nasıl Bitcoin ve Altcoin Alınır?

*Binance ve Binance TR borsası, aynı altyapıyı kullansalar da farklı borsalardır. Komisyon indiriminden yararlanabilmek için ikisine de yukarıdaki linklerden ayrı ayrı üye olmanız gerekmektedir.

Yatırım Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Mutlaka Bilinmesi Gereken Konular

Seri halinde anlatımını yapacağım öğretici videolara aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Ancak videoyu izleseniz bile mutlaka yazının devamını okumanızı öneriyorum. Videoda bahsedilmeyen birçok önemli ve bilinmesi gereken temel konular yazının devamında mevcut.

Binance borsasında nasıl işlem yapacağınızı da öğrenmek için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz:

Borsalardaki Fiyatlar Neden Birbirinden Farklı?

Her borsanın alıcı ve satıcısı farklı olduğu için borsalar arasında farklı fiyatlanmalar görülebilir. Borsalar arasında bu makas aralığı genelde çok fazla olmamakla birlikte, hacmi küçük olan borsalar fiyatlanma olarak büyük olan borsaların peşinden gider.

Teknik Analiz Nedir? Bu Yöntemle Zarardan Korunulabilir Mi?

Teknik analiz göstergeler ve diğer değerlere bakarak bir ürünün veya hisse senedinin gelecekte ne kadar yükseleceği veya ne kadar oranda düşüş yaşayacağını gösteren değerlerin ortaya çıkarılması ve yorumlanmasına verilen genel addır.

Temel seviyede teknik analiz eğitimi için aşağıdaki Udemy eğitimine bakabilirsiniz.

Eğitim setinin konuları başlıca şunlardır:

  • Yatırım yaparken bilinmesi gereken en temel konular
  • Önemli yatırım stratejileri
  • USD bazlı bakmanın ve platform seçiminin önemi
  • Temel seviyede teknik analiz
  • Güvenli alım ve satım yerleri belirleme
  • Balina tuzakları
  • Alım ve satım yapmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

Eğitim linki:

Udemy Eğitim Seti

Grafikteki Mum ve İğnelerin Anlamları Nedir?

Mum grafikler fiyat değişimlerini tespit etmek için kullanılır ve seçilen periyot içerisinde fiyatın hangi aralıkta dalgalandığını belirtir. Mum grafiklerinde seçilen periyota göre açılış, kapanış, en yüksek ve en düşük seviyeler gözlemlenebilir.

Örneğin 1 saatlik grafik seçildiğinde 01.00 – 02.00 arasında 1 mum oluşur ve yukarıdaki gibi bu süre içerisindeki dalgalanmalar kolayca gözlemlenebilir.

Bu sürede 01.00’daki ilk fiyat açılış fiyatı, 01.59’daki son fiyat ise kapanış fiyatı olur ve mum oluşur. Bu aralıkta kapanış ve açılış fiyatının altına veya üstüne hareketlenme olursa bunlarda fitil veya iğne ile telaffuz edilir ve yukarıdaki gibi iğne şeklinde gösterilir.

Günlük ve Haftalık Kapanış Nedir?

Kripto para piyasası diğer piyasalardan farklı olarak 7/24 işlem gören ve devamlı aktif olan, kapanışı olmayan bir piyasadır. Ancak nasıl ki her olayda bir gün dönümü varsa, Bitcoin ve diğer kripto paralarda da kabul edilen bir gün dönümü saati vardır. Bu saat UTC 0’a göre belirlenir. Yani Türkiye saati ile gece 03.00’da gerçekleşir.

Günlük ve haftalık kapanışlar trend yönünü belli etmek için büyük bir öneme sahiptir.

Haftalık ve Günlük Periyotlardaki Grafik Görünümleri – Grafik: Tradingview.com

Soldaki grafikte her bir mum 1 günü temsil etmektedir. Sağdakinde ise her bir mum 1 haftayı temsil etmektedir. Yani günlük grafik için; Türkiye saati ile her gün 03.00 da yeni bir gün mum,
Haftalık grafik için; pazar günü 03.00’da da yeni bir haftalık mum oluşur.

Mumlardaki bu zaman periyotları 1 saniyeden 1 aya kadar seçilebilir.

Yukarıdaki grafikler Tradingview üzerinde BTCUSD grafiğinden alınmıştır. Grafik kullanımında Tradingview sitesinden yararlanılabilir. Bunun yanında Ekonomik takvim gibi kısımları da takip ederek ekonomik olaylar hakkında bilgi sahibi olup buna göre yatırımınızı şekillendirebilirsiniz.

Destek Direnç Noktası Nedir?

Yükselen bir grafikte fiyatın aşmakta zorlandığı veya aşamadığı nokta direnç seviyesi, düşüş yönündeki fiyatın ise altına düşmekte zorlandığı veya altına düşmediği noktaya destek seviyesi dedir. Direnç ve destek noktaları zaman aralığına veya oluşan yeni duruma göre değişkenlik gösterebilir ve trendin ne olacağıyla ilgili tahmin yürütmekte büyük rol oynar.

Güncel destek ve direnç noktalarını belirttiğimiz analizleri sitemizden güncel olarak paylaşıyoruz. Anlık olarak analiz ve değerlendirmelerden haberdar olabilmek için Telegram ve Twitter hesaplarımızdan ya da Android Uygulamamızı indirerek bizi takip edebilirsiniz.

Stop-Limit Emir Nedir?

Stop limit emir, eldeki mal mevcut fiyattan daha düşük bir fiyata satılmak istenildiği zaman kullanılır.
Örnekten gitmek gerekirse; Bitcoin fiyatının mevcut olarak 10.000 dolar olduğunu varsayalım. Bu durumda stop-limit emrini Stop: 9500 – Limit: 9495 şeklinde yazabiliriz.

Bu durumda emrin mantığı tam olarak şöyle olur; eğer fiyat 9500 doları görürse elimdeki malı 9495 dolara satış olarak yaz. Bu hamle düşüş hareketlerinden korunmak için yapıldığından limit fiyatı her zaman tetikleyici fiyatın aşağısına yazılmalıdır. Aksi halde elinizdeki mal tetikleme işlemi gerçekleşmiş ve satış olarak yazılmış olsa bile o fiyattan alıcı bulamadığı için satılmayabilir. (Fiyat aniden düşüş yaşayabileceği için.)

Daha da açıklamak gerekirse… Şu an mevcut fiyattan daha düşük fiyata elinizdeki malı satmak isterseniz teorik olarak borsa size “malın fiyatı şuan satmak istediğin fiyattan daha yüksek, neden daha düşüğe satmak istiyorsun?” diyerek mevcut fiyattan elinizdeki malı satar.

Ancak demin de belirtildiği şekliyle uyurken veya piyasa başında olunmadığı zamanlarda fiyat düşüşlerinden etkilenmemek ve elinizdeki malı bir düşüş anında belirtilen fiyattan satmak istiyorsanız stop-limit emirlerini kullanmanız gerekir.

*Stop-limit emir piyasanın başında olmasanız bile otomatik olarak gerçekleşir.

Bilinmesi Gereken Kripto Para Terimleri

Kripto paralarla ilgili birçok yeni terim de hayatımıza girmiş bulunuyor. Bu terimler ile ilgili de bilgi sahibi olabilmek için linke tıklayabilirsiniz: https://www.bitcoinsistemi.com/kripto-para-sozlugu/

Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?

Kripto para piyasası diğer piyasalara göre çok daha volatil, riskli, tahmin ve analizi zor yapılan bir piyasadır. Bu sebeple özellikle yeni yatırımcılar şu konulara dikkat etmeliler.

  • Kripto para varlıkları da tıpkı altın veya döviz gibi yatırım yapabileceğiniz ürünlerdir. Bu sebeple size yüksek kar vaat eden ya da “bedava Bitcoin kazan” şeklinde söylemlerle sizden para isteyen kişilere asla inanmayın. Nasıl ki “bedava para veya altın kazanın” gibi bir şey yoksa bedava veya kolay yoldan Bitcoin kazanmak diye de bir şey yoktur.
  • Özellikle bu piyasada ilk defa işlem yapacaksanız kaybettiğiniz zaman üzülmeyeceğiniz ve özellikle kısa vadede lazım olmayacak paralar ile tecrübe kazanın.
  • Her zaman bir plan ve strateji dahilinde işlem yapın. Alım ve satım noktalarını önceden belirleyin ve hedefinize sadık kalın.
  • Mutlaka yatırımlarınızda stop-limit emirlerini kullanın.
  • Yatırım yaparken ilk öncelik verilmesi gereken konunun “kaybetmemek” olduğunu bilerek hareket edin. Piyasa her zaman yeni fırsatlar sunacaktır. Bu sebeple sert yükseliş anlarında FOMO (fırsatı kaybetme korkusu) etkisine kapılmadan ve paniklemeden yatırım yapın. Mal düşerken alınır yükselirken satılır.
  • Daima destek ve direnç noktalarına göre hareket edin ve piyasa haberlerini sıkı takip edin.
  • Sabırlı olun. İlk oluşan hareketlilikte sabırsız davranarak koruduğunuz pozisyonu bozmayın.
  • Duygusal düşünmeyin. Bitcoin’in veya diğer kripto paraların yükselmesini istiyor olabilirsiniz ama trend düşüş yönlü hareket ediyorsa duygusal davranarak trendin aksi yönünde işlem yapmayın.
Yatırım yaparken dikkat edilmesi gereken altın değerindeki ipuçlarını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz:

Kripto Para Yatırımcıları İçin İpuçları – Bunları Okumadan Yatırım Yapmayın

Bu yazıya cevabının eklenmesini istediğiniz başka sorularınız da varsa aşağıda yorum olarak belirtebilirsiniz.

Özel haberler, analizler ve on-chain verileri için Telegram grubumuzu, Twitter hesabımızı ve Youtube kanalımızı hemen takip edin! Ayrıca Android ve IOS Uygulamalarımızı indirerek canlı fiyat takibine hemen başlayın!

22 YORUMLAR

Buradaki Yorumlardan Bildirim Al
Bildir
guest

22 Yorum
En Yeni
En Eski En Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
View all comments
Samet

Aydınlatıcı ve yararlı bilgilendirmeniz den dolayıteşekkür ederim

Anonim

Bilgi için teşekkür ederim.

Çimen

Emeginize sağlık çok yerinde bilgiler teşekkürler

Anonim

Çok teşekkürler Emeğinize sağlık

Anonim

ELİNİZE YÜREĞİNİZE SAĞLIK.. ÇOK YERİNDE VE İHTİYAC OLAN BİLGİLERİ PAYLAŞTIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİRİM…

Yasin DEMİR

Verdiğiniz tüm bilgiler için çok teşekkür ediyorum, sizlerin yönlendirmesi ile yaptığım işlemlerden çok daha iyi sonuçlar alıyorum Yusuf Hocam 👍

Fatih

Hocam emeğinize sağlık
Anlaşılır ve yararlı bir paylaşım bilgilerinizi bizimle paylaştinizdan dolayı teşekkür ederim

Kemal

Teşekkürler videoların da devamını bekliyorum çok açıklayıcı olmuş her şey.

Gönen

Yusuf hocam harikasın, eline emeğine sağlık

Serkan

Valla piyasaya bodozlama dalmışım temel olarak bile bilinmesi gereken ne çok şey varmış. Teşekkürler.

Orhan

Piyasada kimliği bilinmeyen grup yada kişiler tyarafında 23 milyon bitcoin üretildi ise bu rakam neye göre üretilmiş, daha fazla üretilmeyeceğini kim kontrol edebilir. Şu an doların patronu rocfeller ise bu yolla kimliği bilinmeyen kontrolü yapılmayan yeni sömürücü bir grup oluşmuyor mu?

orhan

neden 21 milyon daha fazla veya daha az değil, 21 milyon neyin karşılığı? eğer bu değer dünyada ki bir ticaretin veya emtianın karşılığı ise diğer elektronik paralar neyin karşılığı oluyor.

Tolga

*Kripto para piyasasına yeni girecek yatırımcılara tavsiyeleriniz nelerdir?
*Etherium mu? Ripple mı?
*Bitcoin için şu anki piyasaya göre TL bazında giriş
Ve çıkış seviyeleri sizce neresidir?
*aynı şekilde etherium ve ripple yatırımında şu anki
piyasaya göre ideal giriş ve çıkış seviyeleri neresidir?

Doruk Han

Kesinlikle açık ve net bir yazı olmuş, emeğinize sağlık videolu görüşlerinizi de bekliyoruz..

ömer

merhaba, 45 dolar yatırımım var bunu 3 ayda 450 dolar yapmam gerekiyor. nasıl yapabilirim bu konuda yardımcı olabilir misiniz?

Anonim

Verdiğiniz link çalışmıyor

Serdar aksu

Teşekkürler emeğinize saglik

Haftanın Popüler Yazıları

Popüler Blog Yazıları