Kripto paraların gelecek yıllarda vergilendirilmesi isteniyor ve Bitcoin kazançlarının vergiye tabi tutulmasının ülkelerin ekonomilerinde yaşanabilecek sarsıntıların önlenmesinde etkisinin fazla olacak olduğu tahmin ediliyor. Yasaların izin verdiği kadar kripto paralar hakkında düzenlemeler uygulamakta olan bazı ülkelerde vergi alınmaya başlaması gelecekte kripto paraların vergiledirilmesinin birçok ülke tarafından yasal olacak olduğunu ve vergi talep edilmeye başlaması ile kripto paraların gizlilik ve güvenlik artısının ortadan kaldırılmış olacak olduğunu savunuyor.
Bitcoin kazançlarının vergilendirildiği İsrail, kazanç oranının %25 kadarının devlet tarafından alınmasının yasal olduğunu ve devletin kripto paralardan vergi talep etmesinin çok doğal olduğunu savunarak, kendilerinin bu vergiyi ödemeyen vatandaşlar hakkında yasal olarak vergi kaçırma suçu ve farklı suçlardan işlemler yapabilecek olduklarını belirterek, vatandaşlarının kripto paralar konusunda ne kadar gelir kazandıklarını 2019 yılı itibari ile birlikte açıklamasını ve yetkili devlet kurumu ile paylaşarak, kazançlarından %25’ini İsrail devletine vergi olarak vermesini istiyor. İsrail’in bu adımını gelecekte uygulayabilecek devlet sayısının fazlalaşması ve kripto para vergisi alacak ülke sayısının artmasından dolayı bazı ülkelerdeki kripto para borsalarının bu işlemleri takip etmek zorunda kalabilecek olması bir ihtimal. Yasal önlemler almaları istenebilecek kripto para borsalarının otomatik olarak kripto para kazançlarından %25 kesinti yapması ve log kayıtları tutarak, yatırımcıların gelecekte vergi kaçırmasının önüne geçmesi konusunda benzer adımlar atabilmesi imkansız bir seçenek değil.
Vergi Uygulanmasında Sakınca Yok
Kripto paralar için vergi uygulanmasında bir sakınca yok. Kripto paraların bir para olarak kabul edilmesini isteyen yatırımcıların büyük kısmı vergi vermeyi istemiyor ve kripto paraların devletleri tarafından resmi para birimi olarak olmasa bile para birimi olarak kabul edilmesini ve ülkelerinde birçok farklı alanda ve mağazada Bitcoin kullanılabilir olmasını istiyorlar. Bu isteklerin makul olarak karşılanması ve devlet yöneticileri tarafından kripto paraların yasal olarak tanınması için ise vergilendirme işe yarayabilir.
Vergi alınması kripto paraların bir para birimi olarak kabul edilmesi anlamına gelir ve vergi alınacak olmasından dolayı yatırımcılar kripto paraları fiziksel para birimlerine oranla kullanmaya başlayabilir. Bazı devletler vergi uygulaması konusunda gelecekte uygulamaya geçebilecek olduklarını açıklarken, Türkiye ve birçok ülke ise vergi uygulayıp uygulamayacak oldukları konusunda henüz açıklama yapmadı. Yasal olarak vergi uygulanması durumunda bir ülkenin kripto paraları mecburi olarak kabul etmesi ve bir para birimi olarak veya bir mal-mülk olarak görmesi gerekiyor. Aksi takdirde kripto paralardan vergi alınması demokratik ülkelerde mümkün olamaz.
ABD’nin Vergi Kararı Bekleniyor
Büyük, küçük demeden onlarca ülke ABD’nin kripto paralar hakkında almasını bekledikleri kararların nasıl olacağını ve vergi uygulamasının mevcut olup olmayacak olduğunu merak ediyor. Bir süre boyunca ABD kendi yasal önlemlerini ve kripto para yasalarını açıklamamak konusunda ısrarcı davranmasından dolayı, vergi uygulamalarının bazı ülkelerde ABD kaynaklı olarak gecikmesi muhtemel. Türkiye’de ve dünyanın onlarca farklı ülkesinde kripto para vergisi alınmıyor olması ve sermaye olarak görülmediğinden sermaye kazancı vergisi alınmıyor olması birkaç yıl için iyi iken, gelecek birkaç yıldan sonrası için ise kötü olabilir. Devletlerin ise buna müsade etmeyecek olması ve ekonomilerinde vergi kayıplar olmasını istemeyecek olmalarının kripto para sahiplerinin tepkisini çekecek yeni düzenlemeler ile karşı karşıya kalabilecek milyonlarca yatırımcının olduğunu doğrular nitelikte.
Türkiye ve ABD kripto paralara vergi uygulamıyor ve yasal olarak kripto paraların gelecekte vergi alınabilecek mi? Sorusuna yanıt vermiyorlar. Türkiye’nin gelecek yıllarda vergi alıp almayacağını ise siyasi yetkililer belirleyecek. ABD’de ise SEC ve Beyaz Saray ekonomi danışmanlarının kararları geçerli olacak.