Türkiye Cumhuriyeti demokratik bir ülke ve demokratik değerleri korumak için her ne kadar bazen problemler olsa da demokrasiyi korumak için ne gerekiyorsa yapıyor. Türkiye, son yıllarda bazı platformların sansüre uğraması nedeniyle yabancı ülkeler ve yabancı basının tepkisini çekiyor olsa da zaman zaman bu yasaklar haklı, zaman zaman ise haksız olarak devlet eli ile uygulanıyor. Wikipedia uzun süredir Türkiye’de yasaklı ve 2 yıldır Wikipedia servislerine erişmek sadece basit nedenlerden dolayı mümkün değil.
Bununla birlikte tüm dünyada kabul gören, insanlar tarafından çok aktif olarak kullanılan milyarlarca dolarlık işlem hacmine sahip PayPal Türkiye’de sunucularını barındırmadığı için BDDK kararınca engellendi ve yine uzunca bir süreden beridir PayPal Türkiye’de kullanılamıyor.
Türkiye’nin neden PayPal’ı yasakladığını hatırlayalım
Bazılarının gözünde Türkiye Cumhuriyeti ”sistemlerin doğru ve düzgün işlemediği bir ülke” olarak görülebilir, ancak gerçek böyle değil. Türkiye Cumhuriyeti giderek artan nüfusu, giderek yükselen ancak sorunlarla karşı karşıya kalan ekonomisi, bölgesel ve bölgesel olmayan problemlerin her zaman hatalar ve kasıtlı nedenlerden dolayı kendisini birçok sorunda merkezde bulması Türkiye’nin bir takım problemler ve diğer bir takım gelişmeye devam eden ülkelerden farklı davranması ve hareket etmesinin sebeplerinden.
Genel bir açıklamayla; Paypal ülkemiz üzerinden milyarlarca dolar kazanıyor ama ülkemize hiçbir şekilde vergi vermiyordu. Ayrıca yapılan transferlerin hiçbiri devlet kontrolünde değildi.
Özgürlükler ülkesi olarak gösterilen ABD’de PayPal, Wikipedia ve herhangi bir internet sitesi (büyük çoğunluk) erişim engelli değil. Ama bu siteler zaten ABD menşeili olduğu için yasak değil. Yani ABD güdümünde hizmet veriyor. Ancak Çin gibi dünyanın en büyük ekonomilerine bakıldığı zaman ise Wikipedia ve Paypal’ın yanı sıra Facebook, Twitter, Whatsapp gibi birçok uygulamanın ülkede kullanılması yasak. Yani ülkede bu uygulamaların yasak olması veya serbest olması ülkenin gelişmişlik düzeyi ile doğru orantılı değil.
Lisans İstenirse sunucular burada barındırılsın
Türkiye, Libra için bazı ülkelerden farklı olarak hem lisans, hem de sunucularını Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde barındırmasını isteyebilir. Bu ise Facebook’un pek kabul edebilecek olduğu bir şey olmadığı düşünülüyor. Zira geçmişte Türkiye hükümeti ile Facebook sıkıntılar yaşadı ve Facebook o dönemde Türkiye hükümetinin tepkisini çekti.
Sunucuların Türkiye’de barındırılması demek olası bir problemde aslında Facebook’un Türkiye’de sunucularına müdahale edebilecek yetkililerin olması anlamına geliyor ve birçok şirket Türkiye’de sunucu barındırmak istemiyor. Çevre ülkelerde ve de özellikle Almanya’da sunucularını barındıran birçok teknoloji şirketi eğer ki yakın zamanda Libra ile ilgili lisans ve sunucularının Türkiye’de barındırılmasını isterse bazı problemler ile karşılaşma riski var ve bu da Türkiye’de Libra’nın kullanılamaması anlamı taşıyabilir.