Avrupa Birliği’nin ilk kez 2020 yılında duyurduğu ve 2023’te Avrupa Parlamentosu’ndan geçirdiği Kripto Varlık Yasası (MİCA) 30 Aralık’ta yürürlüğe girdi.
En büyük stablecoin USDT‘nin MİCA düzenlemelerine uyumlu olup olmadığı belirsizliğini korurken Tether‘in piyasa değeri yüzde 1’in üzerinde düştü.
Bu noktada Tether FTX çöküşünden bu yana en büyük haftalık düşüşünü yaşadı.
Tether’deki bu Avrupa Birliği’ndeki bazı kripto para borsaları ile Coinbase’in, AB’nin MiCA yasası nedeniyle USDT’yi liste dışı bırakma kararından sonra geldi.
MİCA düzenlemesine göre, stablecoin ihraç eden firmaların MiCA lisansına sahip olmasını ve AB içinde halka açık olarak işlem görebilmesi için belirli şartları yerine getirmesini zorunlu kılıyor. Bu nedenle AB merkezli yatırımcılar USDT’yi saklama amaçlı olmayan cüzdanlarda tutmaya devam edebilecekler ancak MİCA uyumlu merkezi borsalarda işlem yapamayacaklar.
USDT’nin kripto piyasasındaki kili önemi nedeniyle bu düşüş daha geniş bir piyasa gerilemesi yaşanabileceği yönünde spekülasyonların artmasına yol açtı. Ancak analistler, Tether’deki bu düşüşün yalnızca Avrupa ile sınırlı kalabileceğini belirtti.
Orderly Network’ün APAC başkanı Karen Tang, MİCA düzenlemesinin USDT’nin pazar hakimiyetine zarar vermeyeceğini belirtti.
“MiCA düzenlemelerinin USDT’nin piyasa hakimiyetine zarar vermesi beklenmiyor.
Zira USDT’nin asıl büyük hacmi Asya ve ABD’de gerçekleşiyor.
Bu düzenlemeler karmaşık aşırı düzenleme nedeniyle zaten yavaş olan AB’nin dijital varlık inovasyonunu yavaşlatır.”
Kripto para analisti Bitblaze ide Tether hacminin büyük bir kısmının Asya’da gerçekleştiğini belirterek, MiCA nedeniyle Coinbase ve Avrupa borsalarının delist kararının Tether üzerindeki etkisinin çok sınırlı olacağını söyledi.
“USDT, 138,5 milyar dolarlık piyasa değeri ve 44 milyar dolarlık günlük işlem hacmiyle en büyük stablecoin’dir.
Bugün itibariyle USDT’nin işlem hacminin %80’i Asya’dan geliyor, bu nedenle AB’de delist edilmesinin piyasa hakimiyetine ciddi bir etkisi olmayacak.”
*Yatırım tavsiyesi değildir.