Ülkenin Devlet Yönetim Konsey’inin üst düzey bir sözcüsüne göre, Myanmar askeri yönetimi, yıl içerisinde yurtiçi ödemeleri desteklemek ve ekonomiyi canlandırmak için bir dijital para birimi piyasaya sürmek istiyor.
“Dijital Para Birimi, Myanmar Ekonomisini Destekleyecektir”
Myanmar’da sivil hükümetin yerine geçen askeri yönetimin ‘bilgi bakanı yardımcısı’ general Zaw Min Tun, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Dijital para birimi oluşturma konusunu yerel şirketler ile beraber mi yoksa hükümet olarak tek başımıza mı gerçekleştirme konusunda kararsızız. Dijital bir para birimi, Myanmar’daki finansal aktiviteleri destekleyecektir.”
Dünya Bankası verilerine göre Myanmar’ın ekonomisi, 2021 yılı Eylül ayında sona eren mali yıl içerisinde %18 küçüldü. Bu yıl ise ülkenin büyüme tahmini %1 seviyelerinde bulunuyor. Raporlara göre koronavirüs pandemisi ve ülkeyi sarsan darbe olayları gerçekleşmeseydi Myanmar ekonomisi şu anda olduğundan %30 daha büyük olabilirdi.
Ülkenin Devlet Yönetim Konsey’inden gelen bu öneri, devrik lider Aung San Suu Kyi’nin Tether’ı resmi para birimi olarak tanımasından 2 ay sonra gerçekleşti. Aung San Suu Kyi, ülkedeki askeri yönetimi sona erdirmek için Tether ile finansman toplama kampanyaları düzenleyeceğini açıklamıştı. Suu Kyi şu anda bir dizi suçlama nedeniyle hapiste bulunuyor.
Dünya genelinde merkez bankalarının dijital para birimi geliştirme konusunda çeşitli adımlar attığı biliniyor. Bazı ülkeler bu para birimlerini bireysel ödemeler için de kullanmak isterken bazıları ise yalnızca bankalar arası kullanıma izin vermeyi planlıyor. Çin’in dijital Yuan projesinin 2014 yılından bu yana geliştirme aşamasında olduğu düşünüldüğünde, dünya çağında merkez bankası dijital para birimleri (CBDC) konusunda Çin’in lider olduğunu söyleyebiliriz.