Amerikalı nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman, yine Bitcoin hakkında sert ifadeler kullandı. Bitcoin’in 300 yıllık bir ekonomik gerilemenin temsilcisi olduğunu ve “büyük bir çöküş” olduğunu ifade etti.
New York Times gazetesinde köşe yazarlığı yapan Krugman, daha önce de Bitcoin için “şeytani” ifadelerini kullanmıştı. Kripto paralara karşı olan bu kötümser ifadeleri neden yaptığını açıkladı.
Ekonomist Krugman, kripto paralar ile ilgili iki önemli problemin olduğunu söyledi ve şu şekilde ifade etti: işlem masrafları ve tethering eksikliği (sınırlama ve kısıtlama manalarında kullanılıyor).
Bitcoin Ekonomiyi Geriye Götürüyor
Krugman tarih boyuncu itibari para birimlerinin bir çok evreden geçtiğini ve gelinen noktada bankamatik kartları ve kredi kartları formlarına dönüşerek dijital ödemelerin gerçekleştiğini söyledi. Bu sürece gelinmesi için uzun yıllar geçtiğini ifade eden Krugman, Bitcoin’in bu gelişimleri sistemsel hataları nedeniyle 300 yıl geriye götürüceğini söyledi ve ekledi:
Kripto para birimleri, bunca yıllık gelen trendin aksi yönüne doğru hareket etmekte. Blockchain işlemlerinin doğrulama problemleri, madencilik işlemlerinin ise masraf ve tüketimleri çok yüksek.
Merkez bankalarının yapması gereken görevlerini en iyi şeklilde yaptığını söyleyen Krugman, Bitcoin‘in ise değişim veya taraffur aracı olarak hiç kullanışlı olmadığını ifade etti.
Kripto paraların değerlerinin tamamen bireysel tatminlere dayalı olduğunu ve herhangi bir gerçekliğe bağlı olmadığını ifade eden ünlü ekonomist, bütün yatırımcılar Bitcoin ile ilgili bir korkuya kapılırsa değersiz hale gelir şeklinde konuştu.
Bitcoin eğer yok olmazsa kara borsa varlığı olarak yaşamını sürdürmeye mahkum diye sözlerini noktaladı.
Bu açıklamlar hakkında ne düşündüğünüzü yorum olarak belirtebilirsiniz.