Nobel Ödüllü Amerikalı ekonomist Milton Friedman, bundan tam 30 yıl önce, Bitcoin’in hayalini kurmuş ve bilgisayarca yönetilen bir paraya sahip olmayı düşlediğini belirtmişti. Friedman bununla da kalmayıp dünyanın Federal Rezerv olmadan çok daha iyi bir yer olacağını da söylemişti.
Söz konusu iki arzusunda da aslında son derece tutarlı olduğu görülen Friedman’ın 1991 yılında Bitcoin’in zirveye yerleşmesini ve kripto paraların merkeziyetsiz yapılarıyla her geçen gün hayatımızın biraz daha içinde yer almasını tahmin etmişti. Tabii böyle bir arzunun o dönemde dile getirmiş olması son derece önemli olarak görülüyor.
İşin ilginç olanı ise Nobel Ödüllü ekonomistin 30 yıl önce çekilen bir videosunun var oluşu izleyenleri şaşırttı.
“I would like to have money controlled by a computer” – Milton Friedman 1991 pic.twitter.com/V07aznLTMd
— Bitcoin (@Bitcoin) April 13, 2020
Bununla birlikte Friedman, Bitcoin ortaya çıkmadan yıllar önce ve şu anki pandemi krizinin patlak vermesinden ve FED’in sınırsız para basma kararından çok çok önce “parasalcılık” adıyla bilinen makroekonomik bir bakış açısı geliştirdi. Ayrıca piyasaya para arzının istikrarlı ve yavaş bir biçimde genişlemesinin şart olduğunu da belirtmişti.
Bununla birlikte Friedman’ı Nostradamus gibi göstermenin de yanlış olduğunu kabul etmek gerekiyor. Nitekim Bitcoin’den yıllar önce özel ödemeler için kriptografi kullanan DigiCash piyasaya sürülmüş ve bazı grupların desteğini almıştı. Friedman’ın da tanık olduğu bu dönemde bir e-nakte ihtiyaç duyulduğunu dile getirmesi çok da enteresan olmamakla beraber yine de yıllar sonraki para ihtiyacını tam olarak tanımlaması yönüyle son derece önemli.
Bakalım ilerleyen süreçte Friedman’ın 2. arzusu da yerine gelip FED’in tamamen ortadan kalkması mümkün olacak mı? Neden olmasın?