ABD Merkez Bankası New York şubesindeki bir grup araştırmacı kaleme aldıkları makalede stablecoinlerin ödemelerin geleceği olmadığını iddia etti.
Makalede stablecoinlerin son iki yılda önemli ölçüde büyüdüğü ve 21 Ocak 2022 tarihi itibariyle piyasa değerinin 155,6 milyar dolara yükseldiği belirtildi.
Araştırmacılar, stablecoin pazarına bir zamanlar tek başına Tether hakim iken şimdilerde 1 doların üzerinde değerlemelere sahip beş stablecoin bulunduğuna dikkat çekti.
Araştırmacılar, dağıtılmış defter teknolojisinin (DLT) geleneksel finansa entegre olması halinde stablecoinlerin para transfer etmenin en iyi yolu olmadığını söyledi.
Stablecoinlerin istikrarlı olması için ABD doları gibi güvenli kabul edilen bir varlığa sabitlenmesinin gereksiz olduğunu düşünen araştırmacılar makalede şu ifadelere yer verdi:
“Güvenli ve likit varlıkları bir stablecoin düzenlemesine bağlamak, bankaların yeterli likiditeyi sürdürmek için düzenleyici gerekliliklerini yerine getirmelerine yardımcı olmak gibi başka kullanımlar için uygun olmadıkları anlamına geliyor.
Stabilcoin kullanımı güvenli ve likit varlık sıkıntısına yol açabilir.”
Tokenize Mevduat Önerisi!
Makalede stablecoinlerin yerine merkez bankasının tokenize mevduat çıkarması öneriliyor.
Tokenize mevduatların mevcut ödeme altyapısından yararlanacağını belirten araştırmacılar şunları söyledi:
“Bir dizi pratik ayrıntı üzerinde çalışılması gerekecek olsa da, tokenize mevduatların ardındaki ilke basittir.
Banka mevduat sahipleri, mevduatlarını bir DLT platformunda dolaşabilen dijital varlıklara (yani tokenize mevduatlara) dönüştürebilir ve çıkarabilirler.
Bu tokenize mevduatlar, tıpkı normal bir mevduatın yaptığı gibi, mevduat sahibinin ticari bankası üzerinde bir iddiayı temsil eder.”