Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) yeni bir raporuna göre, kripto para endüstrisi geleneksel finansla daha yakından bağlantılı hale geldikçe, bir sonraki kripto çöküşü geniş çaplı finansal istikrarsızlığa neden olabilir.
OECD araştırmacıları, merkeziyetsiz teknolojiye odaklanan sektörün küçük bir grup katılımcı arasında yoğun bir şekilde konsantre olduğunu savunan ve giderek büyüyen uzmanlar zincirine katıldılar.
“Gelecekte Kripto Para Sektöründeki Bir Çöküş Genel Finansal İstikrarsızlığa Neden Olabilir”
Raporun arkasındaki araştırmacılar, bu firmaların iflaslarının kriptodaki şirketler arasındaki birbirine bağlılığı ortaya çıkardığını ileri sürüyor. OECD uzmanları, “bu baskın şirketlerden herhangi birinin gelecekte zorluklarla karşılaşması halinde kripto para varlık piyasalarında geniş çaplı bozulma ve kriz riskinin artacağını” belirtiyor.
Merkeziyetsiz finansın borsalara bazı savunucuların söylediğinden daha fazla bağımlı olduğunu savunan rapor, DeFi protokolleri için fon ve teminat kaynağı sağladıkları için merkezi ticaret firmalarını “birçok yönden DeFi’nin can damarı” olarak nitelendiriyor.
Rapor, bu yıl kripto para sektöründe iz bırakan kripto kredi firması Celsius, hedge fonu Three Arrows Capital, Bitcoin borsası FTX ve stablecoin ihraççısı TerraUSD’nin düşüşlerine odaklanıyor. OECD istatistiklerine göre, Haziran ortası itibariyle kripto piyasa değeri zirvesine kıyasla 1.7 trilyon dolar kaybetti.
OECD, 38 ülkenin temsilcilerinden oluşuyor ve küresel ekonomik standartları düzenliyor. Kripto vergilendirmesine ilişkin raporlama çerçevesi bu ay Avrupa Birliği mevzuatını etkilemişti.
Raporda, “Koşulların değişmesi halinde, gelecekte daha büyük bir kripto varlık piyasasında benzer bir kargaşa yaşanması, finansal istikrar açısından sonuçlar doğurabilir” denildi.
OECD, özellikle bireysel yatırımcıları üzerlerindeki “orantısız etki” nedeniyle korumak için “acil politika eylemi ihtiyacı” olduğunu iddia ediyor. Bu çağrı, diğer uluslararası kurumlardan gelen benzer tavsiyeleri tekrarlıyor.
*Yatırım tavsiyesi değildir.