Ripple (XRP) yatırımcıları bir süredir yatırımlarının ne olacağını haklı olarak merak ediyor ve yatırımlarından ne kadar sürede geri dönüş alabilecek olduklarını tartışmayı sürdürüyor. Bir kısım yatırımcılara göre XRP sahibi olmak kazanç sahibi olmak ile eşit bir sonuç iken, diğer grup yatırımcılara göre ise XRP yatırımı sadece az oranda elde tutulması gereken ve belirli bir kısmı gerektiğinde satılabilecek ”yatırım” olarak görülmesi gereken yatırımlardan bir tanesi.
XRP analizinin en can alıcı kısımlarından birisi olan ve analistlerce pek fazla ifade edilmeyen ve bu konuda kesin veriler bulunmayan konu ortaya çıkan haberler ve yorumlara göre fiyatların şekilleniyor ve değişiyor olmasında. Düşük fiyat gereği XRP altcoin olarak çok fazla etkilenmese de bu tür olumsuz haberler diğer altcoinlerden farksız olarak %5 oranına varan ve bazen daha büyük oranlarda can-fiyat kaybına sebep olabiliyor.
Bunun nedeni ile ilgili olarak yapılan tüm araştırmalar ve çalışmalar daha çok kesin verilere erişim olmadığı ve kesinlik katamadığı için maalesef basına açıklanmıyor ve analistler bu konuyu pek fazla açıklamak ve açmak istemiyor. XRP yatırımcıları ise fiyatların ne zaman, nasıl ve neye göre değişecek olduğunu bilmek istediklerini, yatırımlarını ne zaman ve hangi fiyat dengesinde satacak olduklarının kendilerine açıklanmasına istiyor.
Bitcoin ve Ripple (XRP) 60 gün içerisinde neler yaşadı?
Bitcoin ve Ripple (XRP) 60 gün içerisinde sıcak günler yaşadı diyemeyiz. Yatırımcılara kazanç ve zarar konusunda pek fazla büyük oranlarda değer katmayan bu 2 yatırım aracı 60 günlük sürede durdukları yerde saymasalarda sürekli olarak farklı fiyat değişimleri ve fiyat düşüşleri ile yatırımcılarını üzdüler.
Bitcoin için baktığımız zaman ortalama 7.300 dolar ila 8.300 dolar arasında fiyat dengesini bir anda kaybeden ve 5.900 dolar seviyesine kadar gerileyen yatırım görebilirken, Ripple (XRP) için baktığımız zaman ise 60 gün içerisinde ortalama %49 oranında gerileme görebiliyoruz.
Ripple (XRP) yarı yarıya kazanç kaybına sebep olurken, Bitcoin ise sadece %20 ila %30 arasında kazanç kaybına sebep oldu. Bitcoin yatırımcıları bu süreçte daha az oranlarda zarar ederken, Ripple (XRP) yatırımcıları ise %49 oranında ve 60 günden eski sürede alım yapmaları durumunda daha büyük oranlarda zarar ettiler. Yatırımcıların fiyatların düşecek olduğunu düşünmediklerinden dolayı kaynaklanmayan bu zararların arkasında herkesin büyük şaşkınlık ile baktığı ”olağanüstü büyük düşüşler” meydana gelmesi dolayısı ile ortaya çıktı.
Ripple (XRP) yatırımcıları kendi grupları arasında satışlardan 60 günlük sürede kar edemediklerinden ve sürekli zarar ettiklerinden şikayet ederken, bazı gruplar ise %49 oranında 60 günlük fiyat değişiminin kendilerini büyük oranda zarar ettirse dahi al ve sat yaparak bu zararı %28 oranına kadar indirmeyi ve bazı Ripple (XRP) yatırımcılarının %35 oranına kadar bu zarar hafifletmeyi başardıklarını belirtti.
Bu süreçte Bitcoin tüm kripto paralardan daha az oranda zarar ettirirken, NEO ve TRON benzeri altcoinlerde de durum 60 gün içerisinde pek fazla değişmedi. Litecoin yatırımında fiyat değişimleri daha az aralıklarla gündeme geldi ve LTC yatırımlarını XRP kadar büyük düşüşlerden etkilenmemesinde etkili oldu. Ethereum’da ise Ripple (XRP) benzeri fiyat değişimleri yaşanması ETH yatırımına olan güvenin azalmasında çok büyük etkiye sahip oldu.
Ripple (XRP) 60 günlük piyasa verisi
18 milyar dolar piyasa değerini sadece 60 günde milyarlarca dolar değer kaybetmesine sebep olan fiyat düşüşleri ve yatırımcıların geri çekilerek yatırımlarını satması sonucu ile karşı karşıya kalan piyasada, büyük yatırımcıların XRP’ye olan güveni daha da fazla sarsıldı. Büyük yatırımcılar piyasa verilerinin kendileri için daha önemli olduğunu sürekli olarak belirtirken, ne kadar fazla piyasa değeri var ise ilgili yatırımın o kadar güven verdiğini ve bir o kadar saldırılara daha kapalı olduğunu ifade etti.
Milyoner XRP yatırımcılarının bu süreçte zarardan etkilenmemek adına büyük bir kısmının satış yaptıkları bilinirken, küçük bir kısmının ise %49 oranında düşüş yaşanmasından dolayı üzgün oldukları ve yatırımlarını olası bir yükselişte hemen elden çıkarmayı düşündükleri paylaşılmaya başlandı.
18 milyar dolarlık piyasa hacmi verisinin 60 günlük sürede bu kadar fazla değişmesi ve yarı yarıya olmasa da büyük oranlarda düşmesi güvenin zedelenmesine yol açtı. Bugün son durumu 12.5 milyar dolar civarında olan XRP piyasa hacmi verilerinin gelecek süreçte nasıl değişecek olduğu konusunda ise analistler ağızlarını dahi açmıyor.
129 milyar dolardan nereye…
Tarihi zirvenin görüldüğü ve tüm kripto paraların rekor üzerine rekorlar kırdığı Ocak ayında Ripple (XRP) piyasa hacmide rekorlar kırmıştı. O dönem tam 129 milyar dolara kadar çıkan ve Ocak 4’ten hemen sonra aynı dakikada düşmeye başlayan piyasa hacmi verilerinin tüm kripto paralarda yaşanan bir sonuç olması dolayısı ile yatırımcılar kendilerini güvende hissetmiş, büyük yatırımcılar bu fiyat zirvesinde iken satışlarını yaparak milyarlarca dolarlık ek kazanç sahibi olmuşlardı.
Ev, araba ve diğer yatırımlarını satarak veya ailesinin yatırımlarını zorla elinden alarak kripto paralara yatıran çoğunluk ise 60 gün ve son 9 aylık fiyat değişimleri sonucunda krize girdi. Ekonomik olarak yaşanan XRP krizinin devam etmesi dolayısı ile evini, mevcut yatırımını ve ailesini kaybeden insan sayısının bir o kadar fazla olsa bile bu kişilerin yatırımlarından hala daha umutlu olanlarının oldukları ve bir kısmının zararına satışlar yaparak o günden itibaren kripto paralara bir daha yatırım yapmamak üzere piyasayı terk ettiği tahmin ediliyor.
129 milyar dolar seviyesinden 12.5 milyar dolar seviyesine yaşanan gerilemenin arkasında yatan birçok etken var iken, en büyük etken milyarder yatırımcıların kripto para piyasasından büyük oranda kazanç sağlayarak çıkması ve mevcut yatırımcıların büyük bir kısmının az miktarlarda yatırımları olması ve sürekli bu yatırımları hem al, hem sat yaparak piyasada fiyatların daha büyük oranlarda değişime sebep olmları gösteriliyor.
*-Yatırım tavsiyesi veya önerisi değildir. Kripto para fiyatlarında anlık meydana gelebilecek olan değişimler ve piyasa verilerinin toplam tutarında anlık olarak meydana gelebilecek milyarlarca dolarlık değişimler ortaya çıkabilir. Tüm sorumluluk yatırımcının kendisine aittir.