Geçtiğimiz günlerde yaklaşan Spark Airdrobunun etkisiyle güzel bir performans göstererek yılın en yüksek seviyesi olan 0.78 dolara kadar yükselen Ripple (XRP), bu yükselişi takip eden iki gün içerisinde %40’ın üzerinde düşüş yaşadı. Ardından XRP, tekrar yükselişe geçerek bu değer kaybının büyük bir kısmını telafi etti. Ancak XRP, bugün %12’lik bir düşüşle tekrardan yatırımcılarına saç yoldurttu. Yatırımcıların birçoğunun aklındaki soru, Spark tokenin dağıtımı olan 12 Aralık günü fiyatın ne gibi bir hareket yapacağı oluyor. Burada bir kısım fiyatın büyük bir yükseliş yaşayacağını düşünüyor. Ancak mantıklı olan ve diğer kısmın düşüncesi, sırf airdrop için bu coine giren büyük yatırımcıların airdroptan yararlandıktan sonra satış yapacağıdır. Bu durum fiyatta ciddi gerilemeler yaşanmasına sebep olabilir.
Günlük Grafikte Simetrik Üçgen Oluşumu
Kripto para dünyasında yaklaşık 26 milyar dolarlık piyasa değeriyle dördüncü sırada bulunan Ripple (XRP), yayın saati itibariyle 0.56 dolar üzerinden alıcı buluyor. Günlük bazda mum grafiğini incelediğimizde XRP üzerinde simetrik oluşumu görülüyor. Normalde simetrik üçgenlerin sonuna gelindiğinde veya daha erken bir şekilde fiyat aşağı ya da yukarı yönlü bir kırılım gerçekleştiriyor. Ancak XRP fiyatının içerisinde bulunduğu yükseliş piyasası göz önünde bulundurulduğunda, bu oluşumun bir boğa filamasını temsil ettiği akıllara geliyor.
Bugün bu simetrik üçgenin hem üst kanadını hem de alt kanadını ziyaret eden fiyat, yayın saati itibariyle alt kanada olan yakınlığıyla yatırımcılara korku salıyor. Öte yandan MACD göstergesine dikkat çekmek gerekirse, bugünki gerilemeden de kaynaklı olarak aşağı yönlü kesişim yani SAT sinyali oluşturuyor. Bu durumda fiyatın üçgeni aşağı yönlü kırma ihtimali de güçleniyor. Ancak RSI göstergesinde alçalan dipler oluşurken fiyatın yükselen dipler oluşturması gizli boğa sinyali olarak değerlendirilir ve bu grafikte de bu oluşuma rastlıyoruz.
Yaklaşan kırılımın aşağı yönlü olması halinde en önemli destek olan 0.506 – 0.49 dolar aralığı fiyatı karşılıyor. Bu alanın kırılması ise daha büyük düşüşler doğurabilir.
4 Saatlik Grafikte Hedefine İlerleyen OBO Oluşumu
4 Saatlik grafikte omuz baş omuz kısaca OBO olarak bilinen bir formasyon oluşumu görülüyor. Bu oluşum tam kırılma noktası aynı zamanda ichimoku bulutunun en güçsüz bölgesi denk geliyor. Kırılımın gerçekleşmesinin ardından fiyat, formasyon hedefi olan 0.50 dolar civarına doğru ilerliyor. Bu düşüşün devam etmesini 0.479 – 0.506 dolar aralığı olan destek alanı durdurabilir. Grafik üzerinde ekstra olarak Bollinger Bantları uygulandığında, fiyatın fazlasıyla daraldığı ve sonrasında aşağı yönlü bir hareket geldiği görülüyor. Ancak şu unutulmamalıdır ki fiyat elbet bir şekilde bandın içerisine döner.
“Yukarıda yazılanlar yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir, lütfen kendi yatırım kararlarınızı bizzat kendiniz alınız.”