XRP bilindiği gibi Ripple şirketinin bünyesinde çalışan bir kripto para. Tüm arzı ve ağ kontrolü Ripple şirketinin elinde. Bu yönüyle kripto paraların doğasına aykırı olmakla suçlanan XRP, ülkemizde de dahil olmak üzere yatırımcılarını en fazla mağdur eden kripto paraların başında geliyor.
En büyük 3 kripto para içerisinde olmasına rağmen 2020 yılı başlarında zirve seviyesinden yüzde 97’lik gerileme yaşayarak ciddi gerilemeler görmüş ve bu süreçte kendisine güvenip yatırım yapan birçok yatırımcıyı mağdur etmişti.
Bu gerilemede; Ripple şirketinin her ay başında 1 milyar XRP’yi piyasa sürmesi, eski Ripple kurucularından olan ve şirketten ayrılan Jed McCaleb’ın elindeki XRP’leri satması gibi birçok faktör doğrudan sorumlu tutuldu.
Bakıldığı zaman yüzlerce büyük bankayla ortaklık kuran ve RippleNet sistemini bankalara entegre eden Ripple şirketi, bu kadar büyük anlaşmalar yapmasına rağmen XRP’den beklenen performans yıllardır görülemiyor.
Peki XRP Neden Tepki Veremiyor?
Yatırımcılar, Ripple’ın kamuoyuna duyurduğu her anlaşma sonrasında gözünü XRP’ye çeviriyor. RippleNet sistemini; hız, güvenlik ve daha düşük maliyetli işlemler sebebiyle bünyelerine entegre eden şirketler, Ripple ile ortaklık kurarak birçok yönden tasarruf sağlıyorlar.
Ancak şöyle bir sorun var ki bu şirketler aktarımları yapmak için XRP kullanmak zorunda değiller. RippleNet ağının izin verdiği Bitcoin gibi diğer coinleri de “işlem masrafı” olarak kullanmayı tercih edebilen büyük kurumların, sistemi kullanırken XRP kullanma gibi bir mecburiyeti yok.
Bu sebeple her ne kadar büyük şirketler milyar dolarlık aktarımları Ripple ağı üzerinden yapıyor olsa da komisyon olarak başka kripto paraları kullanabiliyor. Bu sebeple Ripple’ın yaptığı her ortaklık aslında doğrudan XRP’nin kullanım oranını arttırmış olmuyor.
Ripple Şirketine Açılan Davalar
XRP her ne kadar bir kripto para olsa da, madenciliği yapılamayan ve bir şirket bünyesinde hizmet veren bir coin olduğu için Ripple şirketini etkileyen her durum XRP’yi de etkiliyor. Özellikle ABD’de devam eden “XRP menkul kıymet mi değil mi?” gibi Ripple’a karşı açılan davalar, hala sonuçlanmış değil. Hal böyleyken bu durum yatırımcılara XRP konusunda güven vermiyor.
Şirket Politikaları
Ripple bilindiği gibi her ay başında 1 milyar XRP’yi piyasaya pompalıyor. Ortaklık kurulan şirketleri fonlamak için yapılan bu olay, dolayısıyla XRP’nin piyasadaki arz miktarını arttırıyor. Artık bir gelenek haline gelen ve uzun yıllar devam etmesi planlanan piyasaya XRP sürme olayı, fiyatın yükselmesini engelleyen faktörlerden.
Yine şirketin eski kurucularından olan ve elinde yüklü miktarda XRP bulunduran Jed McCaleb, her ne kadar “piyasayı manipüle etmeyecek şekilde elimdeki XRP’leri satıyorum” şeklinde açıklamalar yapmış olsa da bu gibi olaylar yatırımcının XRP’ye olan güvenini zedeliyor.
Sonuç olarak; bir kısmın şirket bünyesinde olması sebebiyle daha güvenli bulduğu, bir kısmın ise kripto paraların mantığına aykırı olarak değerlendirdiği XRP, ilerleyen günlerde ne olur bilinmez ancak birçok yatırımcıyı mağdur ettiği ve kendisine olan güvenin büyük ölçüde azaldığı bilinen bir gerçek.
Piyasada en çok beddua alan coin açık ara #XRP. Bence özel bedduacıları var bu coinin, arada ortaya çıkıp saydırıp gidiyorlar. Sırf bugün 50 beddua okumuşumdur XRP ile ilgili 😄#Ripple
— Yusuf Numanoğlu (@YusufNumanoglu) December 12, 2020
Bitkoin yatırımcıları güvenli limanların bitmesini bekliyor, belki sonrasında bitkoinin alt yapısını geliştirmek için fişini çekebilirler. Olaya sadece dijital veriler olarak bakıp, içine dünyanın tarihini, savaşları, olayları, şirket rekabetlerini, ulusal stratejleri, ortaklıkları, oyunları katmıyorsanız daha yolun başındasınız. Derin patikaların, yarıkların arasına doğru ilerlerken dikkat edilmeli, bu koin vadilerinin özelliği aşırı kaygan olması, bizonlar daha önce yuvarlanır onları izleyin; eğer ki yüksekteyseniz, ama alçaktaysanız sesler cılızlaşır, her pusu her hamle bir anda olur, çoğunlukla fırtına öncesi sessizlik vardır.
Bir kafile hızla yaklaşıyorken katılın birine önünde durmayın!
bişey anlamadım