Rusya’da kimliği açıklanmayan iki kişinin Coinhive isimli kötü amaçlı bir yazılım aracılığıyla yasa dışı kripto para madenciliği yaptığı ortaya çıktı. Şüphelilerin devlet kuruluşlarındaki bilgisayarları kullanarak madencilik faaliyetlerini sürdürdükleri tespit edildi.
Yetkili merciler tarafından toplamda ne kadar kripto para birimi madenciliği yapıldığı henüz açıklanmış değil. Şüphelilerin İnternet tarayıcısı aracılığıyla madencilik yapmayı sağlayan bir yazılımı birçok devlet kurumunun bilgisayarına yüklediği biliniyor.
İki şüpheliden birinin Rusya’nın Kurgan şehrinde ikamet ettiği ve ortağı olan şüphelinin ise ülkenin çeşitli bölgelerindeki bilgisayarlara sızmak için kapsamlı bir botnet oluşturduğu öğrenilenler arasında.
Birden fazla bilgisayara sızılarak gerçekleştirildiği düşünülen eylemin failleri hakkında nasıl bir cezai uygulama yapılacağı henüz açıklanmış değil.
Bu İlk Değil
Bilindiği gibi 2018’de Rusya’da benzer bir olay yaşanmış, Rus uyruklu nükleer enerji mühendisleri, ülkenin en güçlü bilgisayarlarını kullanarak kripto para madenciliği yapma teşebbüsünde bulunmuşlardı.
Yasa Dışı Kripto Madenciliği Neden Bu Kadar Fazla?
Madencilik faaliyetleri son derece maliyetli bir süreç. Söz konusu faaliyet için hem ekran kartı çok güçlü bilgisayarlara sahip olmak hem de astronomik elektrik faturalarını ödeyebiliyor olmak gerek. Başkalarının bilgisayarlarına sızarak madencilik yapan kişiler ise bu masraflardan önemli ölçüde kurtulmuş oluyorlar. Bu yüzden de “cryptojacking” olarak adlandırılan yasa dışı madencilik şu sıralar çok revaçta.
İşin korkutucu yanı şu ki “cryptojacking” yapanlar ya da kripto para dolandırıcıları sadece Rusya’da karşımıza çıkmıyor. Bir süre önce ABD’de de BitClub Network isimli yasa dışı bir kripto örgütü hakkında tutuklama kararı alınmıştı.