ABD Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) Başkanı Rostin Behnam, bugün Temsilciler Meclisi Tarım Komitesi önünde ifade verdi ve kurumun kripto para piyasaları üzerindeki rolü ve yargı yetkisi hakkında sorulara yanıt verdi.
Behnam’ın ifadesi, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) ABD’nin en büyük kripto borsası Coinbase’e dava açtığı gün gerçekleşti.
SEC ayrıca dün dünyanın en büyük kripto borsası olan Binance’e ve kurucusu Changpeng Zhao’ya dava açarak bunları Binance müşteri fonlarından milyarlarca dolar kullanarak yasadışı bir kripto para borsası işletmekle suçlamıştı.
“Ethereum Bir Menkul Kıymet Değil”
Behnam, piyasa değerine göre ikinci en büyük kripto para birimi olan Ethereum’un bir emtia olduğu ve bir menkul kıymet olmadığı yönündeki duruşunu yineleyerek 2018’deki önceki sözlerini tekrarladı. Geçmişte ETH’nin bir emtia olduğunu savunduğunu ve merkeziyetsizliğin bir emtia ya da menkul kıymeti oluşturan temel özelliklerden biri olduğuna inandığını söyledi.
Behnam, “Geçmişte Ether’in bir emtia olduğunu savunmuştum” dedi ve ekledi:
“Tasarının iyi yaptığı şey, bir emtia veya menkul kıymeti neyin oluşturduğunun temel özelliği olarak merkeziyetsizliğe odaklanmak… Bu, nasıl tanımladığımızın ve konuşmaya nasıl başladığımızın temeli olmalı.”
Behnam, geçen hafta Cumhuriyetçi milletvekilleri tarafından önerilen ve SEC ile CFTC’nin kripto varlıklar üzerindeki rol ve sorumluluklarını netleştirecek bir yasa tasarısına atıfta bulunuyordu. Tasarı, dijital varlıkları, merkeziyetsizlik düzeylerine ve bir kuruluş tarafından ihraç edilip edilmediklerine veya kayıtlı bir CFTC borsasından satın alınıp alınmadıklarına bağlı olarak menkul kıymetler veya emtia olarak tanımlıyor.
Rostin Behnam ayrıca CFTC’nin dijital varlıklar üzerinde sahip olduğu yetkiyi savunarak, kurumun Kongre’den düzenleme yetkisi almadan sekiz yıl boyunca 82 dava açtığını söyledi. Tasarıdaki düzenlemeye benzer bir düzenleyici rejimin üç yıl içinde yaklaşık 120 milyon dolara mal olacağını ve kural koyma sürecinin altı ila 24 ay arasında süreceğini tahmin ettiğini söyledi.
Behnam, “Dijital varlık piyasalarıyla kesişme noktamız açısından dünyadaki diğer düzenleyicilerden muhtemelen daha ileride olduğumuzu söyleyebilirim” dedi.
CFTC başkanı, devlet düzenleyici gereklilikleri ve bazı kara para aklamayı önleme ve müşterini tanı kuralları olduğu için tüm kripto endüstrisinin düzenlemeden yoksun olduğunu düşünmediğini de sözlerine ekledi. Bununla birlikte, bu durumun kendisini geceleri huzurlu uyutmadığını ve Kongre’den daha fazla açıklık ve rehberlik beklediğini söyledi.
Behnam ayrıca SEC’in Binance ve Coinbase’e karşı açtığı davaların zamanlaması ve motivasyonu hakkında yorum yapmaktan kaçındı ve bunların tesadüf olup olmadığını bilmediğini söyledi.
Behnam CFTC ve SEC arasındaki yetki savaşına ilişkin:
“Bu durum birinin kazandığı, birinin kaybettiği bir olay değil. Bununla kastettiğim, bu komite ve Kongre CFTC’ye nakit emtia piyasası üzerinde daha fazla yetki verirse, bu yetkiyi SEC veya başka bir kurumdan almıyoruz, böyle bir yetki zaten yok. Ortada bir boşluk var. Nakit emtia piyasalarını düzenleyen kimse yok.
Sizi ve meslektaşlarınızı, tasarının menkul kıymetler yasalarına zarar vermemesini sağlamak için SEC ile yakın bir şekilde çalışmaya teşvik ediyorum.”
*Yatırım tavsiyesi değildir.