Kripto para şirketlerini “kripto varlık menkul kıymetleri” üzerinden hedef almasıyla bilinen ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), hiçbir zaman tokenlerin kendilerinin menkul kıymet olduğunu ima etmeyi amaçlamadığını söyleyerek kafa karıştırdı.
SEC, Kripto Varlık Menkul Kıymeti Teriminin Bu Tokenlerin Menkul Kıymet Olduğunu İddia Etmediğini Savundu
Bu şaşırtıcı açıklama, SEC’in kripto borsası Binance’e karşı devam eden davası sırasında geldi.
SEC, değiştirilmiş şikayet dilekçesinde yer alan bir dipnotta, “kripto varlık menkul kıymetleri” terimini kullandığında, dijital varlıkların kendilerine değil, daha ziyade satışlarını çevreleyen daha geniş bir sözleşme, beklenti ve anlaşma setine atıfta bulunduğunu açıkladı. Kurum, bu terimi yalnızca bir “kısaltma” olarak adlandırdı.
SEC ayrıca, Telegram’a karşı açtığı davadaki ek bir metne işaret ederek duruşunu savundu ve her zaman bu pozisyonu koruduğunu iddia etti. Bununla birlikte, daha fazla yanlış anlaşılmayı önlemek için kurum, Binance’e karşı açtığı davada bu kısaltmayı kullanmayı bırakacağını ve “herhangi bir karışıklık için üzüntü duyduğunu” ifade etti.
Kripto topluluğu buna şüpheyle karşılık verdi. Variant Fund’ın Baş Hukuk Sorumlusu Jake Chervinsky, X’te (eski adıyla Twitter) “Manipülasyonun bu kadar aşırı olmasının mümkün olduğunu bile bilmiyordum” diyerek güvensizliğini dile getirdi.
Coinbase’in Baş Hukuk Sorumlusu Paul Grewal da SEC’i eleştirerek, Ripple’a karşı açtığı davada kurumun şikayetin ilk sayfasında XRP’yi açıkça “dijital varlık menkul kıymeti” olarak adlandırdığına dikkat çekti. Ripple’ın Baş Hukuk Sorumlusu Stuart Alderoty de bu endişeleri yineleyerek SEC’in tutumunu “çelişkilerle dolu çarpık bir tuzak” olarak nitelendirdi.
Alderoty ayrıca şunları söyledi: “Yani SEC nihayet 1/ ‘kripto varlık menkul kıymetinin’ uydurma bir terim olduğunu ve 2/ ‘kripto varlık menkul kıymetini’ kanıtlamak için SEC’in bir ‘sözleşmeler, beklentiler ve anlayışlar’ demetinin kanıtına ihtiyacı olduğunu kabul ediyor mu?”
*Yatırım tavsiyesi değildir.