AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bilgi ve İletişim Teknolojileri Başkan’ı Ömer İleri, yeni kripto para yasasıyla ilgili yeni açıklamalarda bulundu.
İleri, kamuoyunda yasayla ilgili tartışılan bazı kafa karışıklıklarını gidermek amacıyla paylaşımda bulundu.
TÜBİTAK’ın kripto para borsalarındaki altcoin listelemelerindeki rolü hakkında İleri şunları söyledi:
“Prensip olarak platformlarda listelenecek kripto varlıklara müdahale edilmemesine yönelik bir yaklaşım benimsenmiştir. Ancak listelemelerin gelişi güzel olmaması noktasında platformlara nezdlerinde işlem görecek kripto varlıkların belirlenmesine ilişkin yazılı prosedür oluşturma şartı getirilecektir. Listeleme prosedürleriyle ilgili olarak Sermaye Piyasası Kurulunca ilke ve esaslar düzenlenebilmesi öngörülmüştür. SPK tarafından belirlenecek ilke ve esaslarda, TÜBİTAK ya da diğer kuruluşların da görüşleri alınabilecek ve kripto varlıkların teknolojik özelliklerine ilişkin teknik kriterlere de yer verilebilecektir. Dolayısı ile TÜBİTAK’ın doğrudan listelenecek varlıkları belirlemesi gibi bir yaklaşım kanun teklifinde yer almamaktadır.”
Kripto paraların vergilendirilmesi konusunda ise İleri tarafından şunlar söylendi:
Teklifte yer alan “Her yıl platformların bir önceki yılki faiz gelirleri hariç tüm gelirlerinin yüzde biri Kurul, yüzde biri de TÜBİTAK bütçesine ilgili yılın Mayıs ayı sonuna kadar ödenerek gelir olarak kaydedilir” ifadesi platformların yapacakları ödemelere ilişkindir. Kanun teklifinde platformlar üzerinden alım satım yapan son kullanıcılar nezdinde herhangi bir vergi düzenlemesi yer almamaktadır.
*Yatırım tavsiyesi değildir.