Son günlerde adları sıkça duyulan BRC-20 standardı ve buna bağlı altcoinlerin ne olduğu kripto para piyasasınca merak ediliyor.
BRC-20, Ethereum ağında olan ERC-20’nin Bitcoin (BTC) blockchain üzerindeki deneysel bir versiyonudur. Programcıların, Ordinals protokolü üzerinden eşdeğer token’lar oluşturmasına ve göndermesine olanak tanır.
Tokenler satoshiler ile ilişkilendirilebilir ve daha sonra tıpkı diğer tokenlerde olduğu gibi başkalarıyla takas edilebilir veya swaplanabilir.
Ordinal protokolü, doğrudan Bitcoin blok zincirinde saklanan bireysel satoshiler üzerindeki protokollerdir. Bu Bitcoin protokolü herhangi bir formatta maksimum 4mb boyutunda olabilir. Bunlar, kullanıcıların Ordinals protokolü aracılığıyla fungible tokenler oluşturmasına ve göndermesine olanak tanır.
Ordinaller bir girdi listesine atanan sayılardır (örneğin birinci, ikinci, üçüncü, vb.). Bitcoin bağlamında, ordinaller her bir Bitcoin’in en küçük birimi olan her bir satoshi veya sat’ların tanımlayıcıları/seri numaralarıdır.
Her bir BTC 100 milyon satoshiden oluşur. Yani dolaşımdaki 19.1 milyon bitcoinde 2 katrilyon satoshi vardır. Her bir satoshi’nin sıra numarası, ne zaman çıkarıldığına bağlı olarak 0 ile 2×1010 arasında bir sayı olacaktır.
BRC-20 tokenlerinin mevcut piyasa değeri yaklaşık 120 milyon dolar olarak kaydedildi. Bu geçen haftaya göre yaklaşık olarak 6 kat bir artışa tekabül ediyor.
BRC-20 vs. ERC-20
Temel farklar arasında BRC-20’nin Bitcoin blok zincirinde (PoW kullanılan) yayınlanması ve Bitcoin’de akıllı sözleşme desteğinin olmaması nedeniyle daha az özelliğe sahip olması yer alıyor.
Şimdilik, BRC-20 tokenlerinin çoğunluğu “ordi”, “pepe” ve “meme” gibi meme tokenler. Şimdiye kadar 8.500’ün üzerinde farklı token basıldı.
BRC-20 standardı yaklaşık 2 ay önce bir trader tarafından Bitcoin üzerinde fungible tokenler için bir deneme niteliğinde oluşturulmuştu. Bu alanda daha önce Colored Coins protokolü (2012) gibi girişimler yüksek işlem ücretleri ve sınırlı programlanabilirlik nedeniyle başarısız olmuştu.
BRC-20 araçları hala ilkel durumda. Unisat gibi cüzdanlar, şu anda bu tokenlerle ilişkili teknolojik riskleri gösteren güvenlik açıkları yaşadı. Meme tokenlerin zaten yüksek riskli olduğu biliniyor. BRC-20 üzerindeki meme tokenler ise daha da riskli.
Protokolün oluşturucusu başlangıçta bu tokenlerin değersiz olacağını belirtmişti, ancak “ordi” isimli token adet başına 4 dolara ulaşarak ilk sahiplere astronomik getiriler sağladı.
Son 10 gün içinde BRC20 işlemlerinin sayısının normal işlemlerin sayısını büyük ölçüde aştığını görebiliyoruz. Hatta yakında BTC ağını aşırı derecede meşgul edebilir ve sorunlara neden olabilirler. BRC-20 mint’lerinin sayısı da parabolik olarak artıyor.
Yatırım tavsiyesi değildir.