Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun “tüm kurumlar kripto para düzenlemeleri konusunda çalışma yapıyor ve yakın bir tarihte bu düzenlemeler duyurulacak” açıklamasını ardından gözler SPK, BDDK ve Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılacak düzenlemelere çevrildi.
Kurumlardan henüz böyle bir düzenleme haberi gelmeden Merkez Bankasının kripto paralar hakkında geniş kapsamlı bir rapor hazırladığı ortaya çıktı.
Milliyet’ten Önder Yılmaz’ın haberine göre Merkez Bankası tarafından hazırlanan raporda kripto varlıklar için “asli değeri yok, çok oynak” şeklinde ifadeler kullanıldı.
Uyarılar Ön Planda
TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’na sunulan raporda dikkat çeken başlıklar şunlar:
- Bu alanda faaliyet yürüten hizmet sağlayıcılarının düzenlenmemiş olması dolandırıcılık ve suistimallere yol açmaktadır.
- Diğer Merkez Bankaları gibi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da kripto varlıkları üzerine pilot araştırmalar yapmaktadır ve bunun sonucunda yasal düzenlemeler ortaya çıkacaktır.
- Kripto varlıklar; dijital ortamda üretilen ve kullanılan, bilgisayar ağları üzerinde doğrudan eşler arasında işlem gören, değeri arz ve talep dengesi ile belirlenen, merkezi bir otorite yerine kriptografik tekniklerle yönetilen dijital varlıklar olarak nitelendirildi.
- Kripto paraların asli bir değeri yoktur ve fiyatı çok oynaktır. Günümüzde ödeme aracından ziyade yatırım aracı olarak kullanılmaktadır.
- Fiyat dalgalanmalarının yanı sıra geri döndürülemez hatalı işlemler nedeniyle de yatırımcılar kayba uğrayabilir.
Regülasyonlar
Kripto para düzenlemeleri hakkında da bilgi verilen raporda şu ifadeler kullanıldı:
“Merkez Bankamız görev ve sorumluluk alanı kapsamında dağıtık defter teknolojisi de dâhil olmak üzere finansal teknolojiler konusundaki gelişmeleri yakından takip etmekte ve uluslararası çalışmalara katkı sağlamaktadır.
Kripto varlık alım satım platformları da dahil olmak üzere kripto varlıklara ilişkin hizmetler ve işlemler ile genel hususlara ilişkin düzenlemelerin değerlendirilmesi çalışmalarına T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın koordinasyonunda ilgili kurumların katılımıyla devam edilmektedir. Kripto varlıklara ilişkin genel düzenleme bu çalışmalar sonucunda ortaya çıkacaktır.”
Yorumları Göster (1)
Lütfen ekonomiden anlayan varsa iyi olur Türkiye de türkiyenin 1 numara olmasını isterim Amerika İrlanda da kripto merkez bankası açmış neden acaba dünyaya ticaret yapmak . şimdi Türkiye de kripto dünya merkez bankası adımını atsa ülkeler sıraya girer ekonomi 10000 lerce kez güçlenir ama düşünme yok acilen girmesi gerek ama ABD girdi bile İrlanda da bankayı actı