Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Mehmet Şimşek’in atanması ve sonrasında Merkez Bankası’nda yaşanan değişiklikler “Türkiye yeniden ortodoks politikalara geri dönüyor” beklentisini güçlendirdi.
Bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mehmet Şimşek’in Merkez Bankası’yla birlikte atacağı adımları kabullendik açıklaması da bu beklentinin altının boş olmadığını gösterdi.
Yabancı yatırım şirketleri ve bazı bankalar TCMB’nin 22 Haziran’da tek bir toplantıda 1000 baz puan ile 1600 baz puan arasında bir faiz artırımı yapacağına dair beklentilerini açıklarken Borsa İstanbul yatırımcıları da BİST’in akıbetini merak etmeye başladı.
Geçmişte Faizlerde Yaşanan Sert Değişimler BİST’i Nasıl Etkiledi?
Bu konuda elimizde çok fazla veri yok. TCMB’nin agresif faiz artışı yaptığı iki tarihteki BİST hareketlerini inceleyeceğiz.
28.01.2014 faizler tek toplantıda %4,5’ten %10’a çıkarıldı. İşte BİST’in buna tepkisi:
Aynı tarihte bankacılık hisselerinin durumu:
07.06.2018 tarihinde faizler tek bir toplantıda %8’den %17,75’e çıkarıldı. İşte BİST’in buna tepkisi:
Aynı tarihte bankacılık hisselerinin durumu:
*Geçmişte böyle olması yine böyle olacağı anlamına gelmez. Bu içerik herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliğinde hazırlanmamıştır. Sert faiz artırımlarına BİST’in geçmişte nasıl tepki verdiğini gösteren bir içeriktir.
*Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.