Telegram’ın arkasındaki Rus asıllı milyarder Pavel Durov, popüler mesajlaşma uygulamasındaki suç içeriklerini kontrol edemediği iddiasıyla Fransa’da tutuklanmasının ardından hararetli bir tartışmanın merkezinde yer alıyor.
FT Alphaville tarafından elde edilen son mali belgeler, kripto para faaliyetlerinin Telegram için önemli bir gelir kaynağı haline geldiğini ve mesajlaşma hizmetini gölgede bıraktığını ortaya koyuyor. Özel şirketin 2023 mali raporları, Birleşik Arap Emirlikleri’nde önemli bir işletme iştiraki bulunan İngiliz Virgin Adaları’nda yerleşik Telegram Group’un geçen yıl 342.5 milyon dolar gelir elde ettiğini gösteriyor. Ancak, şirket aynı zamanda 108 milyon dolarlık önemli bir işletme zararıyla karşı karşıya kaldı.
Durov tarafından imzalanan ve Nisan ayında Dubai şubesi tarafından denetlenen kâr ve zarar tablosuna daha yakından bakıldığında, dijital varlıkların Telegram’ın mali sağlığı için önemi ortaya çıkıyor. Özellikle, “dijital varlıkların yeniden değerlemesinden elde edilen kazanç”, diğer kapsamlı gelirler altında kaydedilen 86 milyon dolar katkıda bulundu.
Telegram’ın gelir dağılımı, kripto odağının altını daha da çiziyor. Her ikisi de şirket için nispeten yeni girişimler olan “entegre cüzdan” ve “koleksiyon satışı” kalemleri artık toplam gelirlerinin %40’ından fazlasını oluşturuyor.
Bilanço aynı zamanda Telegram’ın kripto paralara olan derin ilgisini de yansıtıyor; şirketin yaklaşık 400 milyon dolar değerindeki dijital varlıkları, nakit ve nakit benzerlerinin çok üzerinde.
Mali tabloların ilgili taraf işlemleri bölümünde, Durov’un Telegram’ın geleceğine önemli yatırımlar yaptığı ortaya çıkıyor. Geçen yıl, şirketin 64 milyon dolar değerinde dönüştürülebilir tahvilini satın aldı ve bir çekiliş için Telegram Premium abonelikleri satın almak için Toncoin olarak 300.000 dolar ödedi.
*Yatırım tavsiyesi değildir.