Kripto para birimlerine dair düzenleme çalışmalarına devam eden ülkelerden biri olan Güney Kore, hangi tokenlerin menkul kıymet olduğunu tanımlayan ve nasıl düzenleneceğini belirten yönerge yayınladı.
Menkul kıymet olarak kabul edilebilecek token tanımını genişleten Güney Kore düzenleyicisi Finansal Hizmetler Komisyonu (FSC), yayınladığı yönergede Sermaye Piyasası Kanunu’nda belirtilen özelliklere uyan dijital varlıkların menkul kıymet olarak tanımlanacağını ve değerlendirileceğini ifade etti.
FSC, daha açıklayıcı olmak amacıyla hangi dijital varlıkların büyük olasılıkla menkul kıymet olarak sınıflandırılacağına dair örnekler de verdi.
Buna göre, ticari faaliyetlerde bir pay sağlayan, sahiplerine temettü veya artık varlıklar için haklar veren veya yatırımcılara işletme tarafından üretilen kar sağlayan tokenler menkul kıymet olarak nitelendirildi.
FSC’nin yayınladığı yeni kılavuz, ABD doları gibi fiat para birimlerinin değerine sabitlenen ve ödemeler için veya bir değişim aracı olarak kullanılan stablecoinlerin muhtemelen menkul kıymetler tanımına girmeyeceğini de belirtti.
“Öte yandan, menkul kıymetlere karşılık gelen dijital varlıkların Sermaye Piyasası Kanunu kapsamındaki tüm menkul kıymetler düzenlemelerine uygun olarak çıkarılması ve dağıtılması gerekiyor.
Ayrıca 2023’ün ilk yarısında Elektronik Menkul Kıymetler Yasası ve Sermaye Piyasası Yasası’nda yapılacak değişiklikleri Ulusal Meclis’e sunarak kurumsallaşmayı destekleyeceğiz.”
FSC tarafından belirlenen kuralların tüketicinin korunmasını sağlamanın yanı sıra yeniliği desteklemeyi amaçlandığı da belirtildi.
Uzmanlar Güney Kore’nin kripto paralarla ilgili regülasyon çalışmalarını hızlandırmasının arkasında Terra (LUNA) ağında Mayıs ayında gerçekleşen çöküşün olduğunu değerlendiriyor.