Son zamanlarda Türkiye, gerek Suriye, gerek ABD, gerek terör örgütleri ve daha onlarcası ile adeta kapana kısılmak istenen bir ülke konumunda. Türkiye başında olan birçok sorunla uğraşırken haliyle ekonomisi de olumsuz olarak etkileniyor. ABD ile yaşanan bazı sorunlar sebebiyle dolar kuru rekor üzerine rekor kırarken birçok ülkede “Türkiye yatırım için uygun bir ülke değil!” çağrısı yapılıyor.
ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye’nin Rahip Brunson’u serbest bırakmaması üzerine doları birkaç basit hamleyle +3 liradan daha fazla yükseltmeyi başardı ve Türkiye ekonomisi o tarihten beri dolar kurunu asla 5.5 liranın altında görmedi.
Yine geçtiğimiz dönemde Başkan Trump yönetimi Suriye konusunda AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bir mektup yazmış, bu mektuptan hemen sonra ise “Daha önce Türkiye ekonomisini yok ettim, eğer benim bilgeliğim ve isteklerimi dikkate almazlarsa ekonomisini tamamen yok ederim!” tehdidi ile Türkiye’ye yönelik çok sert yaptırım açıklamalarında bulunmuştu. Aslında bir nevi dolar kurunun hala yükseliyor oluşu Türkiye’nin ABD’nin isteklerini yapmadığının bir göstergesi.
Başkan Donald Trump’ın bu açıklamalarından sonra gelinen noktada ABD ile yaşanan sorunlar azalsa da son dolar kurunun rekor kırmasına bağlı olarak başta vatandaşlar ve özel şirketler borçlarını ödemekte zorlandı, alım gücü büyük oranda azaldı, yine Türkiye’de enflasyon oranları resmî verilere göre düşse bile pazar ve marketlerde enflasyonun çok daha üzerinde fiyat artışları yaşandı.
Türkiye halkı kazançlarını arttırmak İçin kripto paralara yöneldi
Ekim 2019’dan itibaren Türkiye halkı bir süredir yaşanan ekonomik sorunların artık daha fazla gündeme gelmesi sonrasında kripto para birimlerine yönelik olarak yatırımlar yapmaya başladı. Altın fiyatlarının giderek rekor üzerine rekor tazelediği, dolar kurunda her geçen gün kuruş kuruş yükselişlerin yaşandığı ortamda yatırımcılar ve vatandaşlar kendilerini tedirgin hissederken, özel şirketler ise yatırımlarını hiçbir zaman kripto paralara yönelik olarak uygulamadı.
Türkiye’de kripto para birimlerine artan ilginin ardında ‘krizin’ doğurduğu bir kazanç isteği bulunurken, bir yanda da ekonomik olarak nereden daha fazla kazanç hissedebileceği konusunda düşünen vatandaşların kripto paralar sayesinde çok daha fazla kazanç elde edebileceği hevesinin yattığı çok açık.
Çiftlik Bank olayı kripto paralara ilgiyi azaltmadı, arttırdı
Çiftlik Bank olayından sonra Mehmet Aydın’ın kripto para – Bitcoin – işine gireceği iddiaları gündeme gelmiş, madencilik tesisi o dönemde çok daha fazla gündeme oturmuştu. Bu haberler sonrasında özellikle teknolojiyle arası pek olmayan çok sayıda Türk vatandaşı kripto para birimlerini ve Bitcoin yatırımını araştırmaya başladı. O dönemde Bitcoin almaya başlayan çok sayıda yatırımcı, kazançlarının daha fazla artacağı alternatif bir yatırım olarak kripto paraları görmeye başladılar.
Büyük bir ekonomik kriz kapıda mı? Bitcoin vatandaş için kurtarıcı olabilir mi?
Ekonomik olarak bugünlerde Türkiye borçlarını ödeyebiliyor, merkezi hükumetin dolar kurunu 6 lira seviyesinde tutmak için hamleleri başarısız olsa da kısa süre içerisinde dolar kurunun Batı ile yapılacak olan çalışmalar sayesinde 6 lira seviyesinin altına inebileceği düşünülüyor.
Ayrıca her ne kadar dolar kuru ülke genelini olumsuz etkilese de, özellikle turistik olarak “altın” değerinde olan Türkiye, her geçen gün artan kur sebebiyle yabancı turistlerin gözde ülkesi haline geliyor ve her geçen yıl ülkeye gelen turist sayısında ciddi artışlar yaşanıyor.
Öte yandan Çin’de oluşan koronavirüs sebebiyle özellikle Çin’de üretilen binlerce ürün için firmalar yeni ülke arayışına girdi. Gerek coğrafi konumu gerekse dolar kurunun da artması sebebiyle Türkiye’de de Çin gibi ucuz bir şekilde üretilen birçok ürün Türkiye’de üretilmeye başlanabilir, hatta özellikle son dönemde tekstil gibi ürünlerin üretiminin ciddi oranda talep patlaması yaşadığı biliniyor. Şu an için ütopik bir öngörü olsa da koronavirüs ve ülkedeki kur düşüklüğü sebebiyle üretim ve talep konusunda Türkiye yeni “Çin” olabilir.
Öte yandan altın gibi arzı kısıtlı ürünler sadece TL karşısında değil dolar kuru karşısında da rekor üzerine rekor kırmaya devam ediyor.
Merkezi hükumete göre Türkiye’de herhangi bir krizden söz etmek mümkün olmasa da Türkiye’nin kısa vadede borçlarını ödemek, mevcut projelere yatırım yapmak ve Suriye nedenli yaşanacak olan kayıpları telafi edebilmek için çok akıllıca hamleler yapması gerekecek gibi görünüyor.
Bu dönemde bazı kimseler kripto para birimi Bitcoin’in Türkiye için kurtarıcı olup olmadığını sorarken, uzmanlar Venezuela örneğini referans olarak gösteriyor. Venezuela, ABD yaptırımlarından kurtulmak, ülke ekonomisini kalkındırmak için halkın gazını almak adına Petro isimli “Dash çalıntısı” kripto parasıyla ülkede ekonomiyi iyileştirmek bir tarafa dursun daha da kötü duruma soktu.
Türkiye için kurtarıcı bir paket Türkiye’ye ait kripto para biriminden veya Bitcoin’den geçmezken, bireysel yatırımcılar ise Bitcoin’de paralarını değerlendirmeye devam edebilirler.
Ancak bu dönemde görünen o ki Türkiye Cumhuriyeti’nin kurtarıcısı ne IMF, ne de kripto para birimi üretmek değil gibi…
Öte yandan dünyayı bekleyen genel bir ekonomik kriz hakkında yazarlarımızdan Erkan Öz’ün kaleme aldığı yazıyı aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz:
*Bu içerik çok taraflı görüşlere dayanmaktadır. Kripto para referansları uzmanların görüş ve önerilerine dayanmaktadır. Bu içerik bir görüş-değerlendirme-haber içeriği formatında olup Bitcoinsistemi.com içerikte yazanlara katılıyor veya katılmıyor olabilir.