2022 yılının kripto paralar için regülasyon yılı olacağı konuşuluyordu. Ancak sert geçen kripto kışı hükümetlere bu alanı düzenlemek için daha geniş bir zaman fırsatı sundu.
Yatırımcılar regülasyonların baskısı henüz tam olarak hissetmiyor olsa da, arka planda hummalı bir çalışma yürütüldüğünü görüyoruz.
Kripto kışında yaşanan bazı çöküşler otoritelerin sektöre yönelik olumsuz düşüncelerini perçinlerken, regülasyon çalışmalarının da yönünü etkiliyor.
Kripto Kışı Riskleri Belirginleştirdi
Finansal İstikrar Kurulu’ndan (FSB) da kripto para regülasyonlarına yönelik yeni bir açıklama geldi.
FSB başkanı ve aynı zamanda Hollanda Merkez Bankası başkanı olan Klaas Knot, dünyanın en büyük 20 ekonomisinin maliye bakanlarına yazdığı mektupta, içerisinde olduğumuz kripto kışının sektörün yapısal sorunlarının ortaya çıkmasına katkı sunduğunu ve önceki değerlendirmelerin daha da güçlendiğini ifade etti.
FSB önceki değerlendirmelerinde kripto sektörü içerisindeki likidite uyumsuzluklarına, yüksek kaldıraç ve uygunsuz iş modellerine dikkat çekiyordu.
Regülasyon Vurgusu Yinelendi
Bitcoin ve Ethereum’da yaşanan büyük düşüşün regülasyon ihtiyaçlarını daha ortaya çıkardığına dikkat çeken Knot, kapsamlı bir regülasyona ihtiyaç olduğunu bir kez daha vurguladı.
“Bu kargaşa kripto varlık düzenlemesine kapsamlı bir yaklaşım ihtiyacının altını bir kez daha çizdi.”
Bugün en büyük ekonomilerin Maliye Bakanları’na gönderilen raporda, mevcut finansal normların kripto varlıkları da kapsayacak şekilde genişletilmesi ve kripto riskleri için bu düzenlemelerin geliştirilmesi çağrısı yapıldı.
Raporda, hali hazırda pek çok kripto şirketinin mevcut finansal normları ihlal ettiğine dikkat çekilerek bunlarla ilgili gerekli işlemlerin yapılması gerektiği belirtildi.
Stablecoinlere de dikkat edilmesi gerektiğinin belirtildiği raporda, mevcut stablecoinlerin FSB’nin gerekliliklerinin karşılamadığı söylendi.
FSB, Merkez Bankaları ve Maliye Bakanları tarafından desteklenir ve finansal istikrarın sağlanması için ulusal finansal otoritelerin ve uluslararası standart belirleyici kurumların çalışmalarını koordine etmek ve etkin düzenleme, gözetim ve diğer finansal sektör politikaları geliştirmek ve uygulamak için faaliyetler yürütür. Türkiye’de bu kurulun bir üyesidir. FSB’nin raporlarının bir bağlayıcılığı yoktur. Bu raporlar tavsiye niteliğindedir.