Takasbank, fiziksel altının kolayca el değiştirmesine imkan tanıyan “BiGA Dijital Varlık Transfer Paltformu”nun uygulamaya geçtiğini duyurdu.
Platform üzerinde işlem görecek olan dijital varlığın adı da ‘BİGA’. “Bir Gram Altın” ifadesinin kısaltmasından oluşuyor. BİGA Borsa İstanbul kasalarında fiziksel olarak saklanan her bir gram altının karşılığı olarak üretilebilecek. Sistemde BİGA ihraç, itfa ve transfer etmek mümkün.
“BiGA Dijital Altın” projesine ilk etapta Ziraat Bankası, VakıfBank, Garanti BBVA, Albaraka Türk Katılım Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası ve Ziraat Katılım Bankası katıldı. Katılımcı bankalar kendi sistemlerinde yapacakları geliştirmelerle altın bakiyelerini birbirleri arasında 7/24 transfer edilebilecek.
Dünyada birçok altına veya gümüşe dayalı kripto/dijital para projesi var. Ancak Türkiye’nin Borsa İstanbul çatısı altında mevcut yasalar ile tamamen uyumlu bir şekilde fiziksel altına dayalı bir dijital varlık oluşturması önemli bir adım.
Muhtemelen BİGA’ya üye bankalarda hesap açanlar dijital altını alıp satabilecek. Ayrıca ödeme sistemleri BİGA’ya entegre edilerek dijital altın ile alışveriş imkanı da sağlanacak.
BİGA’yı Merkez Bankası’nın halen geliştirdiği Dijital Lira projesi ile de birlikte düşünmek gerek. Türkiye bu adımları ile resmi olarak blokzincir teknolojisini ve dijital/kripto paraları hızla benimsediğini ortaya koyuyor.
BİGA çok daha geniş çerçeveli projeler için altyapı da oluşturabilir. Örneğin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı Kuala Lumpur zirvesinde İran’ın ortaya attığı ve Malezya’nın desteklediği İslam ülkeleri ortak kripto para birimi için BİGA bir başlangıç noktası olabilir.
Malezya, ABD Dolarına alternetif böyle bir para biriminin altına dayalı olarak oluşturulmasını savunuyor. %100 Fiziksel Altına dayalı olarak ortak uluslararası ticarette kullanılacak bir dijital/kripto para birimi oluşturulabilir. Bu para biriminin dayanağı olacak olan fiziksel altınlar BİGA ile Borsa İstanbul kasalarında saklanabilir. Böylece İstanbul’un küresel bir finans merkezi olması için güzel bir adım da atılmış olur.
BİGA yerel ve küresel borsalarda stable coin olarak yerini alabilir. Bugün dünyada stable coin olarak daha çok dolara dayalı araçlar kullanılıyor. Ancak bunların hiçbirisinin arkasında devlet yok. Türkiye’nin resmi olarak desteklediği bir altın stable coin ülkemize uzun vadede ciddi kaynak sağlayabilir.
Geleneğimizde Osmanlı’nın kuruluş ve yükseliş dönemlerinde kullandığı gümüş para Akçe var. BİGA Umarım gümüş için de kullanılır.
2019 Yılını kapatırken ülkemizin blokzincir ve dijital para alanında yeni adımlar attığını görmek çok güzel.