Rusya Merkez Bankası’nın kripto para birimleri yasaklansın çağrısından sonra, Maliye Bakanlığı bunları düzenlemenin daha doğru olacağını ifade etmiş ve bir taslak üzerinde çalışmaya başlamıştı.
Maliye Bakanlığı’nın hazırladığı kripto para yasa taslağı yasaklamalara karşı olsa da, oldukça sınırlayıcı hükümler içeriyor.
Söz konusu taslağa göre, Ruslar sadece hükümetten lisans alan platformlar aracılığıyla kripto para ticareti yapabilecek ve bu kripto paralar sertifikalı cüzdanlarda saklanabilecek. Bu taslak kabul edilirse, eşler arası ticaret fiilen yasaklamış olacak.
Taslak henüz resmi kurumlar tarafından paylaşılmadı. Taslağı inceleyen bir hukukçu taslakta yer alanları Coindesk’e anlattı.
Buna göre tasarıda dijital para birimleri, Rusya’da yasal bir para birimi olmadığı halde ödeme aracı olarak kullanılabilecek, bir bilgi sisteminde saklanan elektronik veriler ve herhangi bir varlığın desteklemediği yatırım aracı olarak tanımlanıyor.
Diğer bazı düzenlemeler şu şekilde;
“Dijital varlık platformları terörün finansmanın ve kara paranın aklanmasının önüne geçilmesi için bazı yükümlülüklere sahip olacak.
Offshore şirketler kripto para ticaretinde aracı olamayacak.
Kripto para borsalarının ticaret onayı alması için varlıkları en az 100 milyon ruble (1.2 milyon$), profesyonel tüccarların varlıkları ise en az 50 milyon ruble olacak.
Lisanslı platformlardaki alım satımlar için sadece Rus bankalarındaki hesaplar kullanılacak.
Platformlar madenci adreslerinden gelen fonlar hakkında özel bir kayıt tutmalıdır.
Madenciler gelirlerini vergi dairelerine bildirmek zorundadır.”
Rusya Maliye Bakanlığı’nın önerisi oldukça sıkı düzenlemeler içerirken, kripto paraların ruhuna aykırı düzenlemeler içeriyor.
Tasarıdan anlaşıldığı kadarıyla borsadan alınan bir kripto para herhangi bir özel cüzdanda saklanamayacak. Bu da kapalı devre sisteme geçileceği anlamına geliyor.
Türkiye’de de kapalı devre sistemin geleceğine dair bazı endişeler vardı. Ancak yetkili kurumlar hala beklenen tasarıyı açıklamadı.