ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) Ripple’a açtığı dava sonrası, XRP bir menkul kıymet midir? sorusu en çok tartışılan konular arasında.
Konuya ilişkin bugüne kadar pek çok şirket ve ülkeden açıklamalar geldi. Yakın zamanda İngiltere de XRP’nin menkul kıymet olmadığını ifade eden açıklamalarda bulundu.
Bu soru Ripple davasının ana omurgasını oluşturuyor. Zira Mahkemenin öncelikli olarak inceleyeceği konu XRP’nin bir menkul kıymet olup olmadığı konusu olacak.
Bu konuda son açıklamada Japonya’dan geldi. Japonya’da menkul kıymetlerle ilgili düzenleme ve yaptırımları uygulayan kurum olan Japonya Finansal Hizmetler Ajansı (FSA), XRP’nin menkul kıymet olmadığına ilişkin değerlendirmede bulundu.
Theblock’un haberine göre, FSA XRP’yi “ödeme hizmetleri yasasının” tanımladığı sınırlar içerisinde faaliyet gösteren bir kripto para birimi olarak nitelendiriyor. Ripple’ın Japonya merkezli ortağı SBI Holding de yakın zamanda XRP’nin menkul kıymet olmadığına ilişkin açıklamada bulunmuştu. Ripple da XRP’nin bir menkul kıymet olmadığını savunarak davadan haklı çıkacaklarını iddia ediyor.
Ülkelerden Gelen Açıklamalar Ripple’a Çağrı Mı?
Ripple’ın merkezinin ABD dışına taşınması da zaman zaman gündeme gelen alternatifler arasında. Ripple’ın başındaki derdin büyük olduğunun farkında olan diğer ülkeler adeta “bize gel, bizde rahat edersin” der gibi XRP’yi savunan açıklamalar yapıyor.
Ripple ise henüz bu seçeneği masaya yatırmışa benzemiyor. CEO Brad Garlinghouse mahkemede SEC ile karşı karşıya gelmek için can atıyor. Ancak Ripple kanadı ilerleyen zamanda mahkemeden olumsuz bir sonuç çıkacağı izlenimine kapılırsa, şirketin tamamen kapanması yerine şirket merkezini taşımayı gündeme alabilir.