Kripto para analiz şirketi 10x Research’te tanınmış bir araştırma analisti olan Markus Thielen, kısa bir süre önce kripto piyasasının mevcut durumuna ilişkin endişelerini dile getirdi. Thielen’e göre, piyasada düşüş sinyalleri beliriyor ve kısa vadede fiyatları aşağı çekmesi muhtemel.
Kripto piyasasında çok sayıda boğa ve ayı rallisini doğru bir şekilde tahmin eden Thielen, şu anda fiyatları tekrar yukarı çekebilecek hiçbir katalizör görmüyor. “Fiyatları 40.000 dolardan 70.000 dolara çıkaran tipik itici güçlere artık sahip değiliz” dedi.
Bunun arkasındaki ana nedenin, yatırımcıların Ocak ayındaki lansmanın ilk coşkusunu geride bırakmasıyla son birkaç hafta içinde çok az veya hiç yeni giriş görmeyen spot Bitcoin ETF’leri olduğunu da sözlerine ekledi. Thielen, “Görünüşe göre geleneksel finans yatırımcılarının çoğu artık ilgi göstermiyor” dedi.
Ancak Thielen, hem ETF’lere olan akışın yavaşlamasının hem de kripto varlıklarındaki son satışların çok daha büyük bir olayın sonucu olduğunu savunuyor. Analist, makro ortamın fiyatların arkasındaki ana itici güç olduğuna ve olmaya devam edeceğine inanıyor.
Thielen, “Bitcoin rallisinin çoğunun belki de yanlış beklentiler üzerine inşa edildiğini düşünüyorum” dedi ve ekledi: “Bence gerçekten çok önemli olan şey, bu ETF akışlarının birdenbire durmaması, akışların tüketici fiyat endeksi ve üretici fiyat endeksinin açıklandığı 12 Mart civarında durması.”
Thielen, piyasanın makro zorlukları aradan çıkarması gerektiğini öne sürüyor. Şimdilik, birkaç hafta sürebilecek bir konsolidasyon dönemi bekliyor ve yıl sonuna doğru yeniden yükselişe geçmeden önce Bitcoin’i 50.000 dolar civarına düşürebilir.
Thielen ayrıca yatırımcıları 20 Nisan’da gerçekleşecek olan ve birçok kişinin Bitcoin için çılgınca bir yükseliş olayı olacağını varsaydığı yarılanma konusunda uyardı. Bu beklenti, BTC’nin genellikle tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştığı önceki yarılanma sonrası döngülerinden kaynaklanıyor.
Ancak Thielen, bu boğa hareketlerinin büyük ölçüde olumlu makro ortamın bir sonucu olduğunu ve yarılanmanın kendisi tarafından yönlendirilmediğini iddia etti. Analiste göre örneğin Mayıs 2020’deki en son yarılanma, Covid kapanmalarını çevreleyen büyük parasal ve mali teşviklerle birlikte geldi.
“Yarılanmaya neredeyse hiç itibar etmezdim çünkü yarılanmanın büyük bir itici güç olduğunu düşünmüyorum” dedi ve ekledi: “Asıl önemli olan büyük makro faktörler.”
*Yatırım tavsiyesi değildir.