Visa, Brevan Howard ve Castle Island Ventures tarafından yürütülen yeni bir araştırma, stablecoin’lerin spekülatif kripto ticaretinin ötesinde pratik amaçlar için giderek daha fazla kullanıldığını ortaya koyuyor.
Stablecoins: The Emerging Market Story” başlıklı çalışma, Brezilya, Nijerya, Türkiye, Endonezya ve Hindistan’daki 2.500 kullanıcıdan toplanan bilgilerle, stablecoinlerin gerçek dünyadaki kullanımını izlemek için ilk küresel çabayı işaret ediyor.
Ankete göre, 2024 yılında şu ana kadar 2.6 trilyon dolarlık stablecoin işlemi kaydedildi ve bunların çoğu gerçek dünyadaki uygulamalarına atfedildi. Castle Island Ventures’tan Nic Carter yaptığı açıklamada, “Bu, türünün ilk örneği ve bence stablecoinlerin sadece kripto spekülasyonu için değil, gerçek dünyadaki kullanımına ilişkin çok açıklayıcı.” dedi. Carter, araştırmanın özellikle gelişmekte olan piyasalarda stablecoinlerin nasıl benimsendiğini anlamada bir boşluğu doldurduğunu da sözlerine ekledi.
YouGov tarafından 29 Mayıs – 13 Haziran 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilen anket, gelişmekte olan beş pazarın her birinde 500 kripto para kullanıcısını hedef aldı. Bulgular, genellikle ABD dolarının değerini takip eden stablecoinlerin, para birimi dönüştürme, havale ve mallar için ödeme gibi pratik çözümler sunarak kripto alanında giderek daha fazla “temel uygulama” olarak görüldüğünü gösteriyor.
Anket, arbitraj ve borsa içi transferler gibi spekülatif işlemleri filtreledikten sonra, stablecoin’lerin 2023 yılında yaklaşık 3.7 trilyon dolarlık işlem gerçekleştirdiğini ortaya koydu. Sektör, 2024 yılında bu rakamı aşma yolunda ilerliyor ve yalnızca yılın ilk yarısında 2.6 trilyon dolarlık işlem gerçekleştirilerek yıllık toplam 5.28 trilyon dolar öngörülüyor.
Kripto piyasasındaki genel gerilemeye rağmen, stablecoin kullanımı artmaya devam etti. Rapor, kullanıcıların %57’sinin geçtiğimiz yıl stablecoin kullanımını artırdığını ve %72’sinin bu eğilimin devam etmesini beklediğini gösteriyor.
Anket, stabilcoin kullanımında bölgesel farklılıklar olduğunu da ortaya koydu. Türkiye’de kullanıcılar stablecoinleri ağırlıklı olarak getiri elde etmek için kullanırken, Nijerya’da birincil amaç ABD doları cinsinden para biriktirmekti.
*Yatırım tavsiyesi değildir.