Washington’dan yapılan açıklamalar tüm dünyada ABD’den en uzak devlet için bile dikkat çeker durumda. Washington’u bu kadar ilgi odağı yapan da zaten bu. ABD’nin devasa ekonomisi sayesinde dünyadaki şirketler yaptırımlardan kaçınmak için milyarlarca dolar kazandıkları ülkeleri mesela İran’ı terk etmek zorunda kaldılar. Avrupalı şirketler Avrupalı şirketlere İran’dan çıkmama kararı alabileceklerini ve Avrupa’nın ABD’nin yaptırımlarından İran’da hizmet veren şirketleri destekleyebileceğini açıkladı ancak Mercedes dahil birçok şirket İran’dan çıkmayı tercih ederek kendileri için Avrupa’nın değil, ABD’nin önemli olduğunu gösterdi.
Düşünün ki Avrupa’nın devasa ekonomisine ve verdiği garantilere rağmen ABD ile baş edemeyecek olduğunu bilen Avrupalı şirketler Washington’un tek bir uyarısı ile İran’dan çıkma kararı aldılar. Bu sadece tek olayla sınırlı değil, Venezuela’da ve Kuzey Kore’de de aynı.
Güney Kore ile hareket eden Washington yönetimi Kuzey Kore yönetiminden gelecek tehditlere karşı Güney Kore’yi koruduklarını ve tüm tepkilere rağmen savunma araçlarını yerleştirdiklerini duyurmuştu.
Libra’da da aynı durum!
Libra projesinde de ABD tarafından uyarılar çok fazla önemli. Eğer ABD Libra projesinden şirketlerin çekilmesini isterse bunu yapabilir ki nitekim bugün bunu hiçbir açıklama yapmadan başarmışa benziyor ki bazı Libra ortakları şirketin projesine katılım kararlarını tekrar gözden geçiriyorlar.
Libra projesinin gelecekte engellenmesi durumunda yine ABD tarafından mümkün olsa da yatırımcıların ABD’nin 2 açıklaması ile bu süreci tekrar gözden geçirmesinin ardından piyasada Libra’nın ABD yönetiminin erişim ve yetki engeline takılacağı, bu yılın son günlerinde projenin iptali veya ertelenmesi ile ilgili açıklamaların Facebook tarafından yapılmasının mümkün olabileceğini düşünüyorlar.
Milyarlarca doları çöpe atabilir
Facebook’un Libra için milyarlarca dolar para harcaması bekleniyor. Bu paranın 1 milyar dolar veya üzerinde olabileceği, daha önemli konunun ise şirketin kapatılmasına kadar yol açabilecek ABD yönetiminin kararları olduğu belirtiliyor.
Nitekim Avrupalı şirketler milyarlarca dolar geliri bırakıp Washington yönetiminin uyarıları sonrasında boşuna İran’ı terk etmedi. 1 milyar dolar kazanıyorlar ise 2 milyar dolar ceza yiyerek 1 milyar dolar daha fazladan kayıplar yaşayacaklarını düşündüklerinden ve bunun gibi kararları daha hızlı alabiliyorlar ve mecburen bu kararı istemeyerek bile olsa vermek zorunda kalabiliyorlar.
Belki de Libra projesinin iptal edilmesinin arkasında Facebook’un ABD yönetimi tarafından komplo teorilerinde olduğu gibi gizli kapalı kapılar ardında veya belirli kimseler aracılığıyla projenin hayata geçirilmesi durumunda kazanacağından daha fazla zarara uğrayabileceği gibi açıklamaların yapılması durumunda proje hakkında devasa büyüklükte olan şirket olumsuz karar verebilir ve projenin iptal edilmesine yönelik karar alabilir. Kripto para yatırımcıları Libra projesine herhangi bir şekilde bağlılık gösterme garantisi vermeyeceği verse bile doğru olmayacağından Facebook’un bu proje hakkında kararları çok iyi değerlendirmesi gerekecek.
Eğer ki şirket bu projede ısrar eder ve beraberinde Washington’dan sürekli uyarılar alırsa bu durumda ciddi zorluklar ile karşı karşıya kalabilir.