Kripto HaberleriHaberlerWWF'nin NFT'lerine Gelen Eleştiriler İşgüzarlık Mı, Cehalet Mi?

WWF’nin NFT’lerine Gelen Eleştiriler İşgüzarlık Mı, Cehalet Mi?

Takip et Bitcoin Sistemi Google News Button

NFT piyasası her geçen gün büyüyor ancak bu büyümeyle beraber sektöre yönelik tepkiler de artmaya devam ediyor. Kimileri bunu bir çeşit kara para aklama yöntemi olarak görüyor, kimileriyse dijital sanatın gerçek sanat olamayacağını savunuyor. Ancak konuyla ilgili son gelişmeler birçoklarının NFT mantığını hala kavrayamadığını ve dahası kaş yapalım derken göz çıkardıklarını gösteriyor.

Bilindiği gibi bir süre önce WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı), nesli tükenmekte olan türleri kurtarmak adına para toplamak için NFT projelerinin duyurusunu yapmıştı. Ancak birçok çevreci kesim, vakfın bu hareketini tepkiyle karşıladı. Kripto piyasasının karbon ayak izine olumsuz etkileri olduğunu savunan gruplar, WWF’in söz konusu projeden vazgeçmesine neden oldu!

Cehalet Mi, İşgüzarlık Mı?

CoinMarketCap gibi önde gelen platformlarda halihazırda 17.000’den fazla kripto para birimi bulunuyor. Öte yandan geçen yıldan beri kripto camiasının yükselen yıldızı olan NFT’ler giderek daha da etkin hale geliyor. Elon Musk’ın da dahil olduğu ve uzun zamandır tartışma konusu haline gelen “temiz enerji” konusu esasında bir miktar haklılık payına da sahip olan ancak diğer sektörlerle kıyaslandığında masum bile kalabilen bir olgu.

Nitekim kripto paralar çevreyi etkiliyor ancak bu etki diğer bütün sektörlerin çevreye verdiği zarardan daha fazlası değil. Öte yandan birçok kripto projesi çevreye en az zarar hedefiyle yollarına devam ediyor.

Örneğin dünya çapında en büyük 6. kripto para birimi olan Cardano (ADA), “iklim pozitif bir proje” olmak için çabalıyor. Cardano kısa süre önce 1 milyon ağaç dikme hedefine ulaştı ve ETH’den daha çevre dostu olan bir hisse kanıtı modeli üzerinde çalışıyor.

Dünyanın en iyi 25 kriptosu arasında yer alan Algorand (ALGO) ise karbon nötr olmayı ve “En Yeşil Blockchain” unvanını almayı taahhüt ediyor. Ayrıca düşük karbon ayak izi üzerine inşa edilen proje, güvenlik veya hızdan ödün vermeden emisyonları azaltmaya devam ediyor.

Sanıldığının Aksine…

NFT işlemlerinin çoğunluğunun gerçekleştiği Ethereum (ETH) ağındaki işlemler, ortalama bir ev için yaklaşık 2 günlük elektriğe mal oluyor. Öte yandan ünlü müzisyenlerin turne harcamaları tüm NFT piyasasının toplamından çok daha fazla enerji tüketiyor.

Ve tüm bu tartışmalar devam ederken plastik tüketimi kaynaklı çevre kirliliği artmaya, iptal edilen projeler nedeniyle nesle tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan hayvanlar yok olmaya devam ediyor!

300'den fazla kripto para birimine yatırım yapmak için bu linkten Binance borsasına %20 KOMİSYON İNDİRİMİ ile kayıt olabilirsiniz!
Özel haberler, analizler ve on-chain verileri için Telegram grubumuzu, Twitter hesabımızı ve Youtube kanalımızı hemen takip edin! Ayrıca Android ve IOS Uygulamalarımızı indirerek canlı fiyat takibine hemen başlayın!
Buradaki Yorumlardan Bildirim Al
Bildir
guest

0 Yorum
En Yeni
En Eski En Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
View all comments

Haftanın Popüler Yazıları

Popüler Blog Yazıları